5% отстъпка от данъка при подадена декларация до 1 април

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Остават две седмици, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5% от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация. За да се възползват от отстъпката, гражданите трябва да подадат декларацията си по електронен път до 1 април, защото 31 март е неделя, да внесат целия размер на данъка за довнасяне, намален с отстъпката до тази дата и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. Това отбелязаха от НАП и препоръчаха на потребителите да проверят онлайн за наличието на стари задължения.

Най-бързо и лесно декларирането и плащането на задълженията става през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП безплатно, или квалифициран електронен подпис (КЕП).

Потребителите могат да се възползват онлайн от предварително попълнената данъчна декларация. В нея са въведени данни за:

  • получените през 2023 година доходи от трудови правоотношения,
  • доходи от граждански договори,
  • доходи от наем – при отдаване на имот на юридически лица,
  • доходи за получени субсидии от Държавен фонд “Земеделие”,
  • данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране,
  • получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет,
  • информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца, както и
  • данни за ползваните чрез работодател данъчни облекчения.

Преди да потвърдят попълнената декларация, е необходимо данъкоплатците да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това се налага, след което да я изпратят, съветват от НАП.

Срокът за декларирането на доходите и плащане на данъка за довнасяне е 30 април 2024 г. Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата, да се подадат на място в офис на НАП или в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да получите от сайта на НАП, в YouTube канала на приходната агенция или на телефони: 0700 18 700; 02/9859 6801 на цена, съгласно тарифата на телефонния оператор.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар