5 проблема с ноктите на краката – как да се погрижите …

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ноктите имат многопластова структура, което обяснява тяхната крехкост. Лошата хигиена, неправилното подрязване или носенето на неподходящи обувки често стават причина за здравословни неприятности. 5 проблема с ноктите на краката. Вижте как да се погрижите за тях!

5 проблема с ноктите на краката - как да се погрижите за тях?
 

 

Жълтеникав цвят, знак за микоза

Нокътят на някой от пръстите на краката ви е добил жълтеникав цвят, загрубял е и се е деформирал? Вероятно това се дължи на развитието на гъбички. Трябва да знаете, че малките травми водят до пукнатини, в които се промъкват микроорганизмите. Микозите, разположени между ноктите на краката, могат да се разпрострат и до нокътя и да го заразят.

  • Какво трябва да направите? Идете на лекар, може да се наложи лабораторно изследване, за да се идентифицира гъбичката виновник за неприятността. Ако нокътят е слабо засегнат, лечението с противогъбичен крем или лак може да помогне. Ако нокътят обаче е силно заразен, тогава се третира с кератолитичен крем, който се нанася под превръзка. Този крем омекотява нокътя и позволява по-лесно да се изреже болната част. После мястото се лекува с противогъбичен крем или лак. Лечение по орален път може да се наложи при напреднала микоза. Друго решение е Яг лазерът – с три сеанса в интервал от 15 дни се слага край на патогенните агенти.

Премахнете причината, за да избегнете рецидивите: правилно подбирайте обувките си (нито много големи, нито прекалено малки и в никакъв случай – островърхи). Също така не бива да запарват и да държат влажна среда.

 

Необичайни петна – обикновен хематом или риск от меланом

Много типове петна могат да се появят под ноктите, без да са опасни!

Черно петно? Касае се за бенка, разположена в леглото на нокътя. Белите петна не се дължат, както обикновено се вярва, на недостиг на калций. Те са балончета въздух, причинени от микротравми. Ако нокътят е претърпял удар, може да се образува малко синьо-лилаво петънце.

  • Какво трябва да направите? Ако петънцето е бяло, консултирайте се с дерматолог. Най-често банално, петното може да стане жълтеникаво, ако бъде инфектирано от гъбичка. Тогава се налага антигъбично лечение.

В случай на черно петно пак трябва да се консултирате с дерматолог. Както и по тялото, така и тук има риск от меланом. Бенката понякога се налага да бъде отстранена. 

 

Болка в единия край на нокътя – може би се касае за врастване

Чувствате силна болка в единия край на нокътя? Кожата се зачервява и подува? Врастналият нокът, най-често този на палеца, се дължи на неправилно подрязване: като расте, той се забива в плътта и провокира възпаление.
 

  • Какво трябва да направите? Ако за първи път ви се случва и болката не отминава бързо, по-добре е да се консултирате със специалист. Той ще извади парченцето нокът, което ви създава дискомфорт. За да избегнете рецидиви, е много важно да изрязвате ноктите под права линия, а не да заобляте краищата им. При нужда можете да ги пилите леко.

Ако нокътят е врастнал много надълбоко в плътта, тогава може да се наложи и хирургическа намеса под локална анестезия. Предписват се локални антибиотици в продължение на седмица и редовни грижи с антисептици няколко месеца, докато раната заздравее.

 

Подуване, което е много болезнено – несъмнено се касае за панарициум

Тази инфекция често е следствие от нараняване на пръста на крака в близост до нокътя. Панарициумът обикновено се причинява от златист стафилокок. Освен подуването и зачервяването, характерна е и силна пулсираща болка. Веднага трябва да се отиде на лекар, тъй като инфекцията може да еволюира бързо.

  • Какво трябва да направите? Дезинфекцирайте, като потопявате болния пръст в антисептичен разтвор три пъти дневно. Възпалението бързо ще се успокои. Ако възпалението не отмине в следващите 48 часа, консултирайте се с лекар, който може да спука абсцеса, за да изтече гнойта и така да се избегне усложнението на инфекцията. Лекарят вероятно ще ви изпише и антибиотично лечение по орален и/или локален път. 

  Проверете дали ваксината ви срещу тетанус не се нуждае да бъде подновена.

 

Ами ако си ударите крака?

След удар под нокътя може да се образува хематом, което е възможно да доведе до падането на нокътя и много силна болка. Трябва да се консултирате с лекар, който ще продупчи повърхността на нокътя, за да евакуира хематома. Лекарят ще се опита да помогне на нокътя да си остане на мястото, благоприятствайки растежа, като го бинтова.

Ударите в областта на пръстите могат да причинят и счупване. Тогава се поставя еластична залепваща лента, докато костта заздравее. 

 

Източник: poznanieto.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар