5 смъртни случая на мигранти по границата на Полша с Беларус за месец (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Полша незаконно е изтласкала група мигранти, установили свой лагер по границата ѝ с Беларус в края на август, съобщава „Амнести Интернешънъл“. Правозащитната организация се позовава на сателитни снимки и други видеодокументи и призова Евросъюза да действа бързо и твърдо.

От началото на септември неправителствени организации и медии нямат достъп до полската граница с Беларус заради действащото извънредно положение, въведено от Варшава. В рамките на един месец се съобщава за пет смъртни случая по полско-беларуската граница.

Още снимки вижте тук >>>

ЕС затегна визовия режим за беларуски официални представители заради опитите на Минск да дестабилизира Съюза чрез организиран мигрантски натиск.


Снимка: БТА/AP

Сателитни снимки от 18 август разкриват движение на 32-ма мигранти от полска към беларуска територия. Изображенията хвърлят нова светлина върху случая.

Полските власти са изпратили над 30 000 смс-а до телефони на мигранти по границата с Беларус с предупреждения, че достъпът е затворен и с призиви да се върнат в Минск.

След затягане на европейските санкции срещу Минск по границите на Беларус с Литва, Латвия и Полша се появиха голям брой хора от Ирак, Кюрдистан, Конго и Камерун. Съседите на Беларус започнаха да изграждат стени.


Снимка: БТА/AP

„Насилственото отпращане на хора, които се опитват да поискат убежище без индивидуална оценка на техните нужди от защита, е в противоречие с европейското и международното право“, казва Ив Геди, директор на офиса Amnesty International в европейските институции.

Полският вътрешен министър Мариуш Камински се срещна с комисаря по вътрешните работи на ЕС Илва Йохансон във Варшава, а след срещата коментира, че „… действията на Беларус трябва да получат твърд отговор от страните членки на ЕС“.


Снимка: БТА/AP

Полските граничари съобщиха, че четирима мигранти са загинали от полската страна на границата през последните седмици. Беларуски представители заявиха, че друг човек е издъхнал на тяхна територия.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар