50% годишен ръст на производствените цени през август

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Общият индекс на цените на производител се увеличава с 8.7% през август 2022 г. в сравнение с предходния месец, съобщи НСИ. Значителен ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 28.0%, и в добивната промишленост – с 5.6%, а в преработващата промишленост е отчетено намаление – с 1.6%.

На годишна база общият индекс на цените на производител нараства с 50.3% през август 2022 г. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 130.6%, преработващата промишленост – с 22.7%, и в добивната промишленост – с 9.0%.Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения, отбелязва НСИ.


Индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 12.5% спрямо юли 2022 година. Ръст е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 26.5%, и в добивната промишленост – с 5.3%. Намаление на цените е отчетено в преработващата промишленост – с 1.1%.

На годишна база през август 2022 г. индексът на цените на производител на вътрешния пазар нараства с 68.2%. Ръст на цените е регистриран при: производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – със 129.2%, преработващата промишленост – с 29.7%, и добивната промишленост – с 12.0%.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар