500 лв. на апартамент: най-големият обир, наречен „технически паспорти на сгради“

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Задава се най-големият обир на българите за последните 30 години, като този път никой няма да бъде пропуснат. Това е кратката версия на голямата трагедия, наречена „технически паспорти на сгради“.

Според Националния статистически институт над 95% от българите притежават имот, но около 40 на сто от тези имоти са по селата, пише Гласове.

Какво представлява чудото „технически паспорт на сграда“? Експерти във всяка сфера на строителството ще проверяват дом по дом дали са спазени съответните изисквания за:
Механично съпротивление;
Устойчивост, безопасност при пожар;
Хигиена (каквото и да значи това);
Околна среда (и какво става, ако околната среда не е добра?);
Достъпност и безопасност при експлоатация (и ако общината не е направила добра достъпност, кой е отговорен?);
Защита от шум (разбирай дебела изолация – външна и вътрешна и висок клас дограма);
Икономия на енергия и топлосъхранение, както и устойчиво използване на природните ресурси.
Въпрос към тази точка: А какво става с населените места, които от десетки години са на воден режим и токът им спира по няколко пъти на ден?
С десетилетия никой в големите градове не може по никакъв начин да задължи собствениците на кооперации да поддържат своята фасада, падат парчета, които трошат главите на минувачи, а собствениците отказват да се погрижат, защото нямали пари. Но сега същите тези хора ще се съгласят някой да обиколи домовете им отвътре, да им обясни, че цялата ел. инсталация е за смяна, че дограмите са изгнили, че гредоредът е несигурен при земетръс и че цялото здание е компрометирано?
Втора част на трагедията е установяването на незаконни реконструкции, които са отслабили структурата на сградата. Ще задължат хората да издигат отново стени? Кой ще го направи? Всеизвестно е, че в преобладаваща част от жилищата са извършвани конструктивни промени – най-малко са усвоени тераси. Не е ясно какво се случва с жилищата, които са конструктивно променени с бутане на стени и промяна във функционалността на помещения – като пренасяне на кухнята на мястото на хола, например.
По силата на кой закон паспортизацията на сградите ще задължи собствениците да извършват цялостни ремонти? На някои места трябва да се стигне до самата структура на зданията. Изведнъж в комедията ще се намесят банките, които ще отпускат нисколихвени кредити за „паспортизационен ремонт“?
Случайно или не, но темата тръгва от панелните блокове, които у нас са около 20 хиляди за цялата страна. Собствениците на жилища в тези блокове предстои да нахранят:

Електричари;
Специалисти по енергийна ефективност;
Архитекти;
Водопроводчици;
Пожарникари;
Инженери;
Продавачи на дограма;
Облицовкаджии;
Продавачи на китайски уреди, които уж предупреждават за нещо;
Консултанти;
Банкери.

Според грубата сметка на „експерти“ – каквито и да са те, паспортизацията на едно жилище от около 60 квадрата, ще струва между 240 и 480 лева. Двойно повече за 100 кв.м.
Фирмата, която „дава“ тапията с какво се занимава всъщност? Дали тепърва ще се появят нови фирмени конгломерати за разделяне на парите, които трябва да бъдат смъкнати от собствениците на жилища, като те са изнудени да извършват ремонти и инвестиции, каквито дори не могат да си позволят?
Следващо действие от комедията: установяване на пожарна безопасност. Да се сещате за жилищен блок, за модерна кооперация, за ново строителство, където в жилищата са монтирани противопожарни пръскачки или аларми? То е ясно, че в 100% от случаите ще липсва противопожарна защита.
Когато настоящият зам.-министър на регионалното развитие Валентин Йовев обяснява, че „до декември 2022 г. е срокът, в който сградите в страната трябва да с изготвени технически паспорти“, по странно мълчалив начин не става ясно: това включва или не включва селските къщи? Начинанието включва или не включва незаконните постройки?
Как се издава технически паспорт на незаконно построена кооперация, дом, имот, каквито има хиляди – не е само павилионът – убиец? Паспортизирането ще ги узакони или поради законова невъзможност да получат тапия, ще бъдат съборени? Какво ще се случи с огромните гета из цяла България, където са изникнали хиляди незаконни обекти?
И за да е още по-забавно, как технически паспорт ще бъде издаден на стотици домове в жилищни квартали

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар