5G честотите бяха разпределени чрез търг между трите оператора

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес най-после трите мобилни оператора в България получиха допълнителния честотен ресурс, който ще им позволи да стартират по-масово предлагане на 5G услуги в страната. Това стана след разпределяне чрез търг на 3 честотни ленти от по 100 MHz. 

Днешният търг се проведе онлайн, като при него Комисията за регулиране на съобщенията организира наддаване, започващо от 4 млн. лв. за всяка от лентите. 

А1 спечели първо място на търга и ще плати 4.7 млн. лв. за правото да избира коя от трите ленти иска, като се спря на втората – от 3.6 GHz до 3.7 GHz. VIVACOM плати 4.6 млн. лв. за 3.7 GHz до 3.8 GHz, а Теленор остана с най-ниската от 3.5 GHz до 3.6 GHz, като за нея плати 4.1 млн. лв. и реално се отказа от наддаването още в началото. 

От А1 обявиха, че ще използват честотната лента за развитието на своята 5G мрежа за период от 20 години и ще платят общо 12.7 млн. лв. на държавата, в което се включват споменатите 4.7 млн. лв. еднократна такса и 8 млн. лв. за годишни такси.

До този търг се стигна след като VIVACOM обжалва директното разпределяне на честотния ресурс от КРС миналия месец, което в крайна сметка доведе до 1.4 млн. лв. повече за държавата. 

Би следвало операторите много скоро да започнат да говорят за старта и разширяването на своите 5G услуги. Припомням ви, че А1 вече изгражда 5G мрежа, а VIVACOM също предлага такива услуги, но чрез технологията за динамично споделяне на спектъра (DSS). Новите честоти ще позволят на тези два оператора да разгърнат мрежите и да направят услугата по-масова, а Теленор тепърва предстои да изгради и обяви първите 5G услуги за клиентите си.  

Главният изпълнителен директор на А1 България, Александър Димитров, потвърди, че с тази инвестиция компанията вече има капацитет да предложи търговски 5G услуги “в най-кратки срокове”.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар