6 г. след катастрофата на автобус край Своге, част от свидетелите нямат спомен за случилото се – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Шест години след фаталната катастрофа край Своге, Софийският окръжен съд изслуша разказите на част от оцелелите. Част от тях помнят случилото се детайлно, други частично, а трети вече нямат спомени.

Катастрофата стана на 25 август 2018 г. Тогава автобусът, превозващ членове на пенсионерски клуб от Световрачене, техни близки и приятели, излезе от пътя и падна в дере.

При инцидента загинаха 20 души, а случаят доведе до оставки в изпълнителната власт – оставки подадоха регионалният, вътрешният и транспортният министри.

Обвиняемите за трагичния инцидент са шестима – шофьорът, който карал с 13 км/ч над ограничението и петима пътни експерти, отговаряли за качеството на пътя в злополучния участък.

Пред съда в сряда пострадалите обясниха, че пътуването и обстановката в автобуса преди катастрофата били нормални, предава Дарик.

Една от пострадалите е Лидия Филипова. Возила се на четвъртия ред седалки от страната на шофьора. Преди катастрофата усетила, че гумата на автобуса предрусала, след което последвало падането в дерето. Не е губила съзнание. Първи на помощ се притекли пожарникари. Подканили, който може сам да излезе от катастрофиралия автобус – да го стори. Така направила и Лидия, след което я откарали полицаи. Пострадалата помни, че през деня валял дъжд. От това се интересуваше и защитата на обвиняемия шофьор адв. Христо Ботев, който обясни:

“Понеже прокуратурата твърди в обвинителния акт, че дъждът вече е бил спрял преди катастрофата, аз това исках да се установи, че и тогава е продължавало да вали и то не съвсем ръмене. По пътното платно, както каза едната свидетелка, имало течаща вода, което е от значение за механизма за настъпване на произшествието.”

Защитникът уточни, че ключова за хода на делото щяла да бъде авто-техническата експертиза.

“Единствено компетентни експерти могат да дадат заключение защо и как се е случило. Със свидетелски показания просто събираме данни, които да им предоставим, ако до този момент не са ги знаели, с което да дадат своето заключение”, заяви адв. Ботев.

Делото продължава през есента, когато предстоят разпити на още десетки свидетели.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар