6-има бг евродепутати подкрепиха Истанбулската конвенция, 1 против, 3 се въздържаха – България в ЕС – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Евродепутатите гласуваха с голямо мнозинство за присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция. С това вота по документа е окончателен от страна на Европейския парламент и Съветът на ЕС може да пристъпи към приключване на присъединяването на Общността към конвенцията. От българските евродепутати 6-ма дадоха вота си “за”, само един “против”, 3-ма се въздържаха, а 7 не участваха в гласуването, предаде БНР.

Шест години, след като ЕС подписа първия правно обвързващ международен инструмент за предотвратяване и борба с насилието срещу жени и момичета и въпреки многобройните призиви на парламента в тази насока, той все още не я е ратифицирал поради отказа на няколко страни членки, се казва в приетия документ.В него се припомня, че Съдът на ЕС е потвърдил през октомври 2021 година, че Европейският съюз може да ратифицира Истанбулската конвенция, без да има съгласието на всички държави членки. Присъединяването на ЕС към конвенцията не освобождава държавите членки от задължението да я ратифицират сами, заявиха многократно евродепутати, като призоваха останалите шест държави – България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия, да го направят незабавно.


От българските евродепутати “за” гласуваха Радан Кънев от ЕНП, Елена Йончева и Сергей Станишев от Прогресивния алианс на социалистите и демократите и всички от “Обнови Европа” – Искра Михайлова, Атидже Алиева-Вели и Илхан Кючюк.

“Против” документа бе единствено колегата им от Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.

Андрей Новаков, Асим Адемов и Александър Йорданов от ЕНП се въздържаха, а съпартийците им Андрей Ковачев, Ева Майдел, Емил Радев, както и колегите им социалисти Иво Христов, Цветелина Пенкова, Петър Витанов, както и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти не участваха в гласуването.

След като Съветът на ЕС даде светлина на Истанбулската конвенция, тя ще стане задължителна за всички страни членки. 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар