6 типа енергийни вампири и как да блокирате влиянието им

Свободно време
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кои са енергийните вампири, как да ги познаете и какво да правите, ако срещу вас стои такъв? 6 типа енергийни вампири и как да блокирате влиянието им

6 типа енергийни вампири и как да блокирате влиянието им
 © iStock

Кого наричаме енергиен вампир?

Енергийният вампир е човек, който “се храни” от енергията на околните. Енергийните вампири обикновено не са състрадателни, емоционално зрели или загрижени за околните. Изпитват вътрешна нужда да са около енергични хора, за да излекуват несигурността си.

Енергиен вампир може да е всеки – дете, родител, брат, сестра, близък приятел, дори половинката. Има хора, които привличат енергийните вампири, защото често проявяват състрадателност, без да поставят граници.

Има много и различни видове енергийни вампири, днес ще поговорим за 6 типа.

 

1. Жертвата

Енергийният вампир тип Жертва се хранят от вашата вина. Вярват, че причина за тяхното страдание винаги са обстоятелствата или другите хора. Не се грижат за себе си и не поемат отговорност. Те обвиняват и манипулират останалите. Имат ниско самочувствие. Причината за поведението им често се корени в отношенията в семейството им като деца – липса на любов, уважение, признание и одобрение.

Как да се справите:

Ако се сблъскате с енергиен вампир Жертва, знайте, че те обичат да се самосъжаляват. Почти сигурно ще обвинят вас или “света” за нещастието си и няма да кажат нито дума за себе си. Оттеглете се от разговора при първа възможност. Ако се налага да общувате с тях, говорете малко и опитайте да се изключите.

 

2. Нарцисистът

Енергийният вампир тип Нарцисист не показва съчувствие или дори бегъл интерес към събеседниците си. Живее на принципа “Аз съм на първо място”. Ако срещнете такъв човек, то той ще очаква винаги неговите нужда да стоят пред вашите. Енергийният вампир Нарцисист се изказва първи, отговаря първи, изтъква своите постижения като най-велики. Принизява околните и ги потиска, макар и често несъзнателно. Използва чара си, за да манипулира. Често забива нож в гърба. Около такъв човек със сигурност се чувствате безсилни и дори леко комплексирани.

Как да се справите:

Ако се сблъскате с енергиен вампир Нарцисист, опитайте да го “изхвърлите” от живота си. Той е непоправим и дори опасен за самочувствието ви и дори за отношенията ви с други хора. 

 

5 знака, че си имате работа с енергиен вампир >>>

Енергийните вампири дебнат – не ги допускайте до себе си >>>

енергийни вампири

 

3. Доминантът

Енергийният вампир тип Доминант е онова, което всички наричат “алфа”. Държи да контролира и да насочва. Безкомпромисен и често агресивен. Вътрешно се чувства слаб и несигурен, затова компенсира с изявено доминиращо поведение. Вижда света в черно и бяло. Често енергийният вампир Доминант е расист, хомофоб, дори сексист. След среща с Доминант най-вероятно се чувствате не само изцедени, но обидени и наранени.

Как да се справите:

Ако се сблъскате с енергиен вампир Доминант, просто премълчавайте, докато е възможно. Съгласявайте се, не противоречете. Спорът ще ви донесе само проблеми.

 

4. Мелодраматизиращият

Енергийният вампир тип Мелодраматизиращ обича да създава проблеми и интриги. Той е човек, за когото да кажете, че прави “от нищо нещо”. Заядлив и много изразено емоционален, Мелодраматизиращият  има преувеличено чувство за собственото си значение за останалите. Обича да се превръща в жертва и намира конфликти там, където ги няма.

Как да се справите: 

Ако се сблъскате с такъв енергиен вампир, внимавайте да не изразявате позиция и да не вземате страна по спора или разсъжденията му.

драматизъм

 

5. Съдникът

Енергийният вампир тип Съдник има много ниско самочувствие и опитва да компенсира комплексите си като измества фокусът върху околните и техните недостатъци. Той търси начини да засрами и дори унижи останалите, за да изпъкне с остроумието си.

Какво да правите:

Не забравяйте, че енергийният вампир иска само да се почувства по-добре. Думите му не са истина, затова опитайте да го игнорирате. Започнете ли да се отбранявате, битката е загубена.

 

6. Невинният

Досега говорихме за енергийните вампири като за хора, които умишлено искат да ви навредят. Но не винаги е така. Последният тип енергиен вампир е Невинният. Той е човек с ниско самочувствие, който просто има нужда от внимание, подобно на дете или изгубено малко кученце. Бди съжаление, без да го търси. Невинният често е с тъжно изражение и е в лошо настроение, приканвайки ви да го обграждате с внимание и успокоение. Търсейки начини да го успокоите, вие се стресирате и оставате без сили. След срещата си с него се чувствате изгубени, натъжени и дори леко виновни от собственото си щастие.

Какво да правите:

Окуражавайте го, подкрепяйте го и опитайте да му помогнете да има самочувствие, но не забравяйте да обичате себе си. Ако усетите, че сте претоварени, помолете за време за себе си и за глътка въздух.

Източник: rozali.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар