65% от световното население ще бъде покрито от 5G до 2025 г.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Близо 65 на сто от световното население ще бъде в обхвата на новите операторски мрежи от 5-о поколение до 2025 г., прогнозира шведският доставчик на телеком оборудване Ericsson в последния си доклад от тази седмица. До 6 години през 5G ще минава 45% от общия трафик на мобилните мрежи, смятат експертите. 

Абонатите на 5G услуги ще използват средно 24 GB месечно, спрямо 7.2 GB при 4G мобилен интернет

Още до средата на 2020 г. договорите за 5G услуги ще прехвърлят 2.6 милиарда, а средното месечно потребление на клиентите ще скочи от 7.2 GB на 24 GB. 

В доклада си Ericsson припомня, че Китай пусна първите си 5G мрежи преждевременно по-рано този месец, а правителството там вече работи по още по-нов стандарт, който нарича 6G. До края на 2019 г. китайските клиенти на 5G услуги ще са повече от 13 милиона.

Все пак Ericsson прогнозира, че най-бързо 5G ще навлезе в Северна Америка, където 74% от мобилните договори до 2025 г. ще са за такава услуга. За сравнение в Североизточна Азия процентът е 56, а в Европа – 55 на сто. 

Колкото до различните доставчици на телеком оборудване – през октомври Huawei обяви подписването на 60-и пореден договор с оператори, а Ericsson е сключила 76 подобни споразумения. Nokia е с 50 контракта за доставка на 5G оборудване, обобщава сайтът CNBC.com. 

В България до края на годината и трите оператора продължават да тестват 5G технологията, като през втората половина на 2020 г. се очаква да стартират и първите 5G услуги за крайни клиенти. 

Източник: nixanbal.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар