66 руснаци искат да седнат в стола на Путин – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Близо два месеца остават до президентските избори в Русия на 18 март. Кандидатите са рекорден брой. 67 души подадоха документи за регистрация в Централната избирателна комисия, предаде БНТ. Сред тях впечатление правят собственик на стрийптийз бар и масонски водач. Малцина обаче успяват да минат през бюрократичното сито и да отговарят на необходими условия.

Запознайте се с Тристан Присягин, борец за възстановяването на Съветския съюз. Той не е измислен герой, а един от 46-те самостоятелно издигнали се кандидати за президент на Русия. Присягин, както и десетки други претенденти не бяха регистрирани, защото не отговарят на необходимите по закон условия.

Това обаче не променя факта, че за първи път от 1996 година насам, до поста в Кремъл искат да стигнат толкова много кандидати. Два пъти повече в сравнение с 2000 година, когато Владимир Путин се кандидатира за първи път и почти 5 пъти повече в сравнение с предишните президентски избори.

Дъщеря на учителя на Путин в политиката – покойния Анатолий Собчак – Ксения, също може да бъде вписана в графата екзотични кандидати – шоу звезда със скромен опит в политиката. Особеност на тези избори е и кандидатурата на Комунистическата партия – за първи път вместо от лидера Генадий Зюганов, “червените” ще бъдат представени от ръководителя на софхоза “Ленин” – Павел Грудинин. Но и неговите шансове за Кремъл изглеждат минимални. Наред с тези и на други по-сериозни кандидати като либерала Григорий Явлински и Борис Титов от Партията на ръста.

От изборите, впрочем, ще отсъства опозиционният лидер Алексей Навални – любимец на младежите и най-явен публичен критик на Путин. ЦИК отказа да го регистрира заради оспорвана съдебна присъда. Затова Навални призовава за бойкот на изборите.

Окончателната регистрация в изборите ще приключи в края на месеца, но и сега заявилите се рекорден брой кандидати може да се обясни с опит да се имитира активност в политическия живот, а изборът на Владимир Путин за четвърти мандат да изглежда безалтернативен, въпреки иначе неоспорваната му популярност. Самият Путин вече е в предизборна кампания – откри свой предизборен щаб в старинна сграда край Червения площад, готви се за обиколка из страната и обвини Съединените щати, че се месят в Русия чрез Навални.

Въпреки сигурната победа, предизвикателство пред Путин е очакваната по-ниска избирателна активност и умората от политиката. Руснаците може да не виждат алтернатива на Путин, но мнозина са отегчени от 18-годишното му управление. Социалните мрежи изобилстват от шеги, които го иронизират като стожер на всичко в Русия, а други го сравняват с Брежнев, който управлява до старини.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар