7% безработица през януари в страната – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Годината стартирала с ръст на започналите работа, сочат данни на Агенция по заетостта. Според тях през този период броят на започналите работа регистрирани безработни достигна 14 305, което е с 2 052 повече в сравнение с последния месец на изминалата година.

272 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда. 82.4% от започналите работа най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 23,8%, следвани от търговията – с 17,6%, държавното управление – 7,2%, строителството – 5,5%, и др.

Според административната статистика на Агенцията по заетостта равнището на регистрирана безработица в страната през януари е 7.0%. Спрямо предходния месец се наблюдава увеличение от 0.3% в стойността на показателя, а ръстът на годишна база е с 0.7 пр. пункта. Според тях сезонните особености традиционно  отбелязват  най-високата месечна безработица.

В края на януари регистрираните безработни в бюрата по труда са били 229 750което е с 9 458 лица повече от декември.

Въпреки наложеното затваряне поради втората вълна на Ковид кризата, през месец януари не се наблюдава съществен ръст на дневния ход на новорегистрираните безработни, смятат оттам.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар