7 много сериозни причини за внезапното напълняване

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ако сте забелязали, че изведнъж теглото ви се е оказало наднормено и не го свързвате с конкретни причини, то може да се дължи на неосъзнато поглъщане на повече калории, но и на някои медицински състояния, които предизвикват рязко напълняване. Кои са възможните причини за внезапното покачване на теглото?

Инсулинова резистентност

Борите се с килограмите от известно време, но резултат няма? Възможно е нивата на инсулин в кръвта ви да са по-високи, а също така чувствителността на клетките към него в тялото да е понижена. Това е така наречената инсулинова резистентност, при която високите нива на хормона инсулин създават условия за трупане на мастна тъкан в запас вместо изразходването на въглехидратите за освобождаване на енергия.

Хипотиреоидизъм

Ако страдате от хипотиреоидизъм, той може да е в основата на резките промени, настъпващи в тялото ви. Щитовидната жлеза отговаря за редица процеси в организма, включително контрол на метаболизма. Когато функцията на щитовидната жлеза е понижена, метаболизмът се забавя.

Стрес и изтощение

Стресовото ежедневие и липсата на пълноценна почивка през нощта повишават нивата на хормоните на стреса в организма. С натрупването си те водят до промени в метаболизма и повишаване на мастните депа в областта на талията и корема. Липсата на сън и напрегнатото ежедневие могат да са в основата на рязкото ви напълняване.

Медикаменти против алергия

Антихистаминовите таблетки могат да са в основата на проблема ви с теглото. Прочетете внимателно листовката им и се уверете дали някой от страничните им ефекти е повишаване на телесното тегло.

Порциите ви може да са по-големи, отколкото предполагате

Дори да се стараете да приготвяте храната си вкъщи, както и да си носите от нея за обяд, това не е достатъчно за спазване на добра форма. Купешката храна, бързата закуска и опакованите храни са висококалорични, но това не прави домашната храна автоматично диетична. Бъдете бдителни към калориите, които приемате и преразгледайте порциите и вида храна, която консумирате. Има вероятност да се окаже, че приемът на калории е в повече за организма ви и тялото ви не съумява да ги изгори.

Консумирате правилните продукти, но в грешното време

Да речем, че сте сменили работното си време и ако досега вечерята ви е била в 18-19 часа, то сега се е изместила в 21 или дори 22 часа. Този късен час за вечеря е неприемлив, дори да имате най-светкавичния метаболизъм. Лягането скоро след вечеря забавя метаболизма и предизвиква трупане на мастна тъкан вместо изразходване на енергията от приетите калории.

„Здравословната“ ви храна е опакована с излишни калории

Понякога хората правят грешката да наблягат на така наречените „здравословни храни“ в големи количества, смятайки, че здравословният им характер автоматично ги прави безопасни за теглото. Това не е така. Дори най-полезните органични храни имат своята калорийна стойност и пресмятането ѝ важи и за тях. Пренасищането на салатите с ядки и семена, авокадо и ориз, например, може да предизвика напълняване, защото изброените храни са с висока калорийна стойност. В големи количества те също предизвикват покачване на теглото.

* Статията има информативен характер. Консултирайте се с лекар, ако сте забелязали внезапно повишаване на телесното тегло.

Източник: az-jenata.bg

Източник: poznanieto.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар