7 от 10 най-продавани смартфона в света през 2023 г. са били iPhone

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Apple е превзела първите 7 позиции в топ 10 на най-продаваните смартфони в света за 2023 г., сочи проучване на Counterpoint Research. В класацията присъства само още един бранд и това е Samsung с три техни базови модела Galaxy A. 

iPhone 14 е бил най-продаваният смартфон в света през миналата година, следван от iPhone 14 Pro Max и iPhone 14 Pro. Три модела от най-актуалната серия iPhone 15 също са в топ 7, а в класацията е успял да се намести и модел от 2021 г. – iPhone 13. Причината за последното са промоции и атрактивни цени в Япония и Индия. 

Samsung е единственият друг производител, който влиза в челната десятка на най-продаваните смартфони за миналата година. Това обаче не са премиум моделите на компанията, а най-бюджетните предложения в серията Galaxy A. 

Share-of-Global-Top-10-Best-selling-Smartphones-2023

Galaxy A14 5G е на 8 позиция благодарение на високите си продажби в САЩ и Индия. В Индия моделът всъщност е бил най-продаваният смартфон за 2023 г. Galaxy A04e и Galaxy A14 4G допълват челната десетка, като това са и единствените два модела без поддръжка на 5G. 

Тези 10 смартфона представляват 20% от общите продажби на смартфони в света – 1% нагоре спрямо година по-рано. Очакванията на анализаторите са през 2024 г. този процент да се увеличи, тъй като производителите се фокусират върху все по-малко модели. Очаква се и китайските брандове да влязат в топ 10, а списъкът да включва само 5G модели. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар