7 принципа на херметизма, които ще подобрят живота ви

Свободно време
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Днес херметизмът е отделно учение, непринадлежящо на религия. Но силните му послания важат и до днес. Те са начин да разберете Вселената, а с това и себе си. Вижте кои са 7-те принципа на херметизма, които ще подобрят живота ви

7 принципа на херметизма, които ще подобрят живота ви
 © iStock

Херметизмът е един от многото клонове на философията, създаден около I в. сл. Хр. Херметизмът има 7 основни принципа, очертани от Хермес Триждивеликия (Хермес Трисмегустус). Неговите учения са оказали силно влияние в две древни култури – Гръцката и Египетската. Определяли го като бог – гърците го наричали Хермес, египтяните – Тот. Считали го за господар на Вселената и се смятало, че е живял хиляди години.

През вековете седемте принципа на херметизма се предавали от учител на ученик – писмено и говоримо. Накрая, в началото на XX век, били записани в книга – “Кибалион”, от тримата Посветени.

 

Кои са 7-те принципа на херметизма?

 

1. Принцип на менталността (мисловността)

“Цялото е Ум; Вселената е Мисловна”

Според принципа на мисловността, Вселената е ментална проекция. Тоест, всичко се свежда до това, че трябва да използвате ума си, за да оформите действителността си. Нещо е и се е случило, защото преди това е имало мисъл за него. Този принцип може да се тълкува така все едно Бог е съзнание, а Вселената е резултат от неговата мисъл. В ежедневието може да използвате този закон, като вярвате, че всичко може да ви се случи, стига да го поискате и да си го помислите.

 

Как да го прилагате в ежедневието:

Трябва да осъзнаете колко силно влияят мислите върху ежедневието ви. Това важи не само за душевното ви състояние, но и за местата, които посещавате, изборите, които правите. Когато контролирате ума, контролирате живота си.

 

2. Принцип на съответствието

“Каквото е горе, това е и долу; каквото е долу, това е и горе”

Този принцип е допълнение към първия и означава, че каквото е в душата и ума, това е и в действителността. Обяснява и многото нива на съществуване – тези с ниски, и тези с високи вибрации, както и връзката между тях.

 

Как да го прилагате в ежедневието:

Трябва да осъзнаете, че сте свързани с всичко около себе си. Помислете как вие сте част от всичко чрез мислите и действията си. Когато имате силна връзка с влиянието си върху Вселената, тогава ще успеете да откриете положителни и отрицателни модели, които да затвърдите или отхвърлите. Това ще подобри вътрешната ви хармония и начина, по който гледате на света.

 

3. Принцип на вибрациите

“Нищо не е в покой; всичко се движи; всичко вибрира”

Принципът на вибрациите не е нещо ново и модерно, всъщност съществува от хиляди години. Според него всичко, материята и енергията, вибрира. Дори науката потвърждава, че атомите са в постоянно движение, също като Вселената. 

 

Как да го прилагате в ежедневието:

Прилагането на този принцип е различно при всеки. Можете да си представяте, че не е важно само да правите нещо, но и да мислите как тялото ви да се отпусне, за да вибрира положително. С този принцип осъзнавате, че имате силата да контролирате вибрациите си, а не обратното.

закон за вибрациите

 

4. Принцип на полярността

“Всичко е двойствено; всичко има полюси; всичко има своята двойка противоположности; подобните и различните са еднакви; противоположностите са идентични по природа, но различни по степен; крайностите се срещат; всички истини са просто полу-истини; всички парадокси могат да бъдат помирени.”

Според принципа на полярността дори привидно различните неща са еднакви в основата си. Пример горещо и студено. Горещото е липса на студено, студеното – липса на горещо. Този пример може да ви се вижда абстрактен, но е най-семплият начин да се обясни. Любовта и омразата са две еднакви неща – чувства към нещо.

 

Как да го прилагате в ежедневието:

Прилагането на този принцип не е никак лесно, защото означава да проявите психическа упоритост и издръжливост и да опитате да погледнете на нещо по съвсем различен начин от този, който сте свикнали. Например: Неприязънта, която изпитвате към някого. Има ли начин да промените нагласата си? Има ли как да промените вибрацията си и да я понижите, да се примирите, да видите по нов начин, който е по-позитивен?

 

5. Принцип на ритъма

“Всичко тече, навън и навътре; всичко има отливи; всичко се издига и пада; люлеенето на махалото се проявява във всичко; мярката на люлеенето надясно е мярката на люлката наляво; ритъмът на люлката балансира.”

Принципът на ритъма е много близък до този на полярността. Според него между двата полюса съществува ритъм. Приливите идват и си отиват. Дишате и издишате. Всичко се движи. Разбирайки този принцип, вие се опознавате своя естествен ритъм и този на природата. Така можете да съществувате хармонично, вместо да опитвате да противодействате.

 

Как да го прилагате в ежедневието:

Запомнете, че нищо не е вечно. Всичко се променя. Вселената означава постоянна промяна. Ако опитате да осмислите този принцип, вие ще опознаете себе си в дълбочина. Така емоциите ви ще спрат да са люлеят като махало наляво и надясно. Ще откриете баланс. Разбирането на принципа на ритъма върви ръка за ръка с осмислянето на принципа на полярността. 

 

 

херметизъм, принцип на ритъма

 

6. Принцип на причината и следствието

“Всяка причина има следствие; всяко следстие е резултат от причина; всичко се случва според закона; случайността е само начин да наричаме закона, без да го признаваме; има много нива на причинно-следствени връзки, но нищо не може да избяга от закона.”

 

Шестият принцип на херметизма е още едно доказателство, че всичко е свързано. За всичко, случило се, има причина. Замислете се: В коя ситуация сте причината и в коя – следствието. Този принцип ви приканва да помислите какво въздействие имат думите, действията и мислите ви. Как можете да ги промените, за получите по-добър ефект?

 

Как да го прилагате в ежедневието си:

Когато нещо не върви, когато сте нещастни, объркани , гневни, просто спрете за миг. Поемете си въздух и се запитайте каква е причината за всичко това. Не се отдавайте на емоциите, задавайте си въпроси. Когато откриете причината, ще спрете да се чувствате жертва и ще станете проактивни.

 

7. Принцип на пола

“Полът е всичко; всичко има своите мъжки и женски принципи; полът се проявява на всички нива.”

 

Според седмия принцип на херметизма всичко има своите мъжки и женски качества. Да, за двата пола можете да мислите и на чисто физическо ниво, но не само. Тук става дума за същността и това, че е съставена от качествата и на двете енергии. Мъжкото и женското съществуват и на ниво ум. Съюзът на тези две енергии е ключов за създаването – буквално и преносно. Когато тези енергии са в баланс, вие можете да прилагате принципите по-добре и да извличате максимум ползи от тях.

 

Как да го прилагате в ежедневието си:

Приемете всяка една частица от себе си. Разберете, че балансът е ключът към това да сте господари на себе си. Постигнете ли баланс, вие сте готови да действате и да берете плодовете на най-доброто, на което сте способни; да видите резултата от пълния си потенциал.

Източник: rozali.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар