никола вапцаров

76 години от разстрела на гения Никола Вапцаров

България, Никола Вапцаров
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Отбелязваме 76 години от разстрела на великия български поет Никола Вапцаров. С рецитиране на негови стихове и поднасяне на цветя творци, общественици и политици почетоха паметта му.

„С почитания и поклон към подвига на всички и особено към подвига на Вапрацаров , който съчета поезията, любовта към Родината и светла вяра в бъдещето, както той пише – “бронирана здраво в гърдите”, сподели по повода писателя Анжел Вагенщайн.

„Преди 76 години на гарнизонното стрелбище в София угасна един от най-ярките поети на България.

Никола Вапцаров се осмели да предизвика историята от името на малкия човек, останал извън нейните празни култури.

И ако днес стиховете му продължават да ни окриляват и смущават, то е, за да ни напомнят, че да хленчим не ще ни помогне, че между нас и надеждата за утрешния ден са барикадите на живота, които единствено делата и ръцете ни могат да срутят.

“Разстрелът не съкруши гласа на поета, не ни отне Вапцаровата убеденост в прогреса – технически човешки, обществен, социален, – напредък за всички, за безброя, упованието, че дори когато животът без милост ни връзва крилата, с главите си можем да счупим ледовете, да снемем слънцето при нас“, се казва в слово на президента Румен Радев по повода.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар