770 лв. минимална заплата от 1 юли иска социалният министър, но Асен Василев и Кирил Петков не дават – нямало пари

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Минималната заплата да се вдигне с 60 лв. и да стане 770 лв. още от 1 юли. Това ще предложи социалният министър Георги Гьоков с актуализацията на бюджета. Предложението е базирано на коалиционното споразумение, където е записано, че минималната заплата трябва да се определя от механизъм според бъдещата европейска директива – да е 50% от средната за страната.

“Имаме разбиране за минимална работна заплата от 770 лв., но сякаш финансовото министерство и Асен Василев са по-склонни това да стане от следващата година, а не през предстоящата актуализация на бюджета”, обясни Гьоков. Той увери, че

няма да има замразяване на минималната заплата,

както предвижда тригодишна бюджетна прогноза и както преди месец Асен Василев и Кирил Петков обявиха, че минималната заплата може да бъде замразена до 2025 г.

Бизнесът е категорично против второ увеличение на минималната заплата през тази година. Синдикатите са категорични, че минималната заплата трябва да се вдигне още от 1 юли заради високата инфлация. От КНСБ настояват тя да е поне 760 лв. А според КТ “Подкрепа” трябва да е между 840 и 1000 лв. Долната граница е според заложеното в европейската директива за минималните заплати – да е 50 процента от средната, а горната е спрямо средните нива на покупателната способност на минималните заплати в ЕС.

В момента правителството подготвя пакет от мерки срещу инфлацията. До дни финансовото министерство ще е готово с разчети на предложенията от управляващите партии. “Всички в коалицията ясно сме заявили какви са целите и необходимите действия за предприемане и преодоляване на инфлацията и кризата от войната. Общите решения ще дойдат с актуализацията на бюджета”, обясни Гьоков пред Нова телевизия. И допълни, че към момента все още не е постигнато съгласие по идеите на БСП за въвеждане на необлагаем минимум, както и за въвеждане на таван на цените на определени стоки и услуги.

Идеите на социалистите за диференцирани ставки на ДДС, включително и нулева за някои храни се приемат положително от коалиционни партньори и предстои финансовото министерство да направи разчети как точно би се отразило това на бюджета. Според социалистите средствата можело да дойдат от облагането на свръхпечалбите, натрупани в енергийните дружества.

“Имаме разбиране и за по-ниско ДДС на плодове и зеленчуци българско

производство, както и за намаляване на ДДС на енергоносителите, а също така и на контролираните стоки и услуги като ток и вода. Постигнахме съгласие и относно намаляване на ДДС върху лекарствата”, каза още социалният министър. От БСП настояват

помощта от 300 лв. на мегаватчас за бизнеса да се запази

и продължи, за да може икономиката да се стабилизира и да не губим работни места.

От “Демократична България” предложиха повишаване на прага за регистрация на фирми по ДДС, по-нисък акциз на горивата и премахване на митническите такси за скъпоструващи стоки.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар