8,5 години затвор за Ахмед Муса, потвърдиха присъдите и на още 13 имами

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пловдивският апелативен съд потвърди изцяло присъдите на колегите от Пазарджик по емблематичното дело срещу Ахмед Муса Ахмед и още 13 имами.


Защо осъдиха Ахмед Муса? Проповедите срещу гяурите и другите мотиви на Темида

12 от подсъдимите поискаха да бъдат признати за невинни. В решението си, написано на цели 621 страници, обаче съдиите бяха категорични, че не са били допуснати съществени процесуални нарушения, довели до нарушаване правото им на защита. Събраните доказателства са били обсъдени внимателно, наложените наказания са справедливи и отговарят на тежестта на извършените престъпления.

През декември 2019 г. Пазарджишкият окръжен съд призна Ахмед Муса за виновен за това, че от ноември 2013 г. до 25 ноември 2014 г. в Пазарджик, Пловдив и Асеновград е проповядвал омраза на религиозна основа чрез слово. Това е непосредствено и чрез интернет, с организиране издаването и разпространението на книгата “Вероотстъпване “ на български език, както и с муджахидински жест с показалец на ръката, изразяващ се във верска нетърпимост към неизповядващите и непрактикуващите салафитското течение на исляма.

Имамът бе признат за виновен и в това, че при условията на продължаващо престъпление в джамията „Абу Бекир“ в Пазарджик и посредством профил в сайт е пропагандирал война.

Наложено му е едно общо най-тежко наказание от 7 г. и 6 месеца затвор, което е увеличено с една година. Така общата присъда е 8 г. и 6 месеца лишаване от свобода, както и глоба от 9500 лева.

Останалите подсъдими бяха осъдени на лишаване от свобода от 2 до 3 г. и 6 месеца затвор.

Решението обаче не окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар