В Сирия има десетки незаконни разкопки

#BokovaForUN, България, Ексклузивно, Интервюта, ООН, Юнеско
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

IBИнтервю с Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО

Генералният директор на ЮНЕСКО и кандидат за генерален секретар на ООН обещава да сложи край на бюрокрацията в световната организация

 Ана Карбахоса, в. “Eл Паис”

Ирина Бокова (София, 1952) даде една крачка напред и се кандидатира да ръководи ООН. След 70 години и осем генерални секретари, сега се лансира идеята, че е дошло времето и е ред на една жена. Бокова, в качеството на директор на ЮНЕСКО – агенцията на ООН за образованието, науката и културата, е добре позиционирана. Ако нейната кандидатура спечели, тя обещава да намали бюрокрацията, която разяжда ООН и да даде приоритет на разрешаването на конфликти.

Бокова предупреждава за възхода и засилването на екстремизма в света. Безпокои я разграбването на защитени културни паметници в Афганистан и Сирия, където – твърди категорично – както официалният режим, така и самопровъзгласилата се Ислямска държава неконтролирано разкопават и унищожават паметници и находки от световно значение.

Защо е важно да има жена начело на ООН?

Защото изпраща силен сигнал, един знак за равноправие на половете – че жените също имат отговорност и капацитет да се справят с важни задачи. Това е естествен процес, не е нищо извънредно да има жени на ръководни постове, но досега не  се е случило. Сега е моментът една такава промяна да стане.

Защо не беше възможна тази промяна? Какви са основните съпротиви?

Това са исторически процеси. Ние идваме от общество, в което през вековете, а дори и доскоро, жените не можеха да гласуват. Забравяме, че също и в Европа това е много ново явление. Забравяме, че има страни, където жените все още са изключени от обществения живот, че това са процеси, които започват много рано – в училищата, с играчките. На момичетата им дават да играят с тенджери, а на момчетата им дават оръжие и коли. Въпросът не е само в това да бъде избрана жена за генерален секретар, но наистина да се проведе и да настъпи една дълбока промяна.

Какво ще бъде първото Ви решение като ръководител на ООН?

Укрепването на мирните процеси. Конфликтите и хуманитарните кризи трябва да бъдат приоритет.

След пет години на конфликти, отчаянието преодоляват специалните пратеници на ООН. Как може ООН да има едно наистина ефективно въздействие в Сирия?

ООН е единствената платформа в Сирия, на която поне съществува преговорен процес за хуманитарен достъп и за защита на културното наследство.

Както виждаме в Палмира, самопровъзгласилата се Ислямска държава ограбва културното наследство. Каква важност и обхват има контрабандата на културни ценности във финансирането на ДАЕШ?

Никой няма конкретни данни, защото това е престъпно и незаконно явление, но ние знаем със сигурност, че се случва, както ни информират структурите за разследване на престъпността и разпространението на наркотици в Ню Йорк и колегите от Интерпол, с които работим. Много е трудно да се спрат грабежите и опустошаването, защото не става дума само за предмети, ограбени от музеи или които са инвентаризирани, а и за незаконни разкопки. Има десетки незаконни археологически операции в този момент, които открихме, благодарение на сателитните снимки. Виждаме големи дупки в земята, прокопани около културни обекти, които не приличат на традиционните и структурирани разкопки, но е много трудно да се знае какво са взели от там.

Намиратe ли много културни ценности, плод на грабежите?

Да, всеки ден се появяват находки във Финландия, Великобритания, Швейцария, Франция … Сега ние работим за въвеждането и прилагането на едни и същи правила за контрол на движението по границите на всички страни от Европейския съюз. Един от проблемите е липсата на хармонизация в прехвърлянето на тези артефакти между европейските страни. Сега идвам от Афганистан – друга държава, която има огромни трудности да запази своето археологическо наследство.

До каква степен силите на сирийския режим също участват в разграбването? Със сателитните снимки може да се знае дали разкопките се провеждат в райони под контрола на Башар Асад?

В Сирия наблюдаваме извънмерни грабежи. Работим с експерти за антики в Дамаск, но също така и с експерти, разпръснати из цяла Сирия. Ние не сме агенция, която разследва. Ние анализираме информацията, която идва при нас, но да, виждаме огромни разрушения и посегателства.

От другата страна на земното кълбо, галеонът Сан Хосе, потънал до бреговете на Колумбия с товар от злато и сребро и открит наскоро, отново открива полемиката за испанското подводно наследство. Какво решение защитавате? .

Конвенцията на ЮНЕСКО за подводното наследство играе много важна роля и поискахме Колумбия да я ратифицира. Без правно основание е трудно да бъде постигнат напредък. Най-важното е да има диалог и в този смисъл имаме добри новини. Страхувам се, че това е всичко, което мога да кажа в този момент.

Ако Колумбия подпише Конвенцията, каква ще бъде следващата стъпка от гледна точка на ЮНЕСКО?

Предпочитам да не коментирам.

Смятате ли, че пещерите на Алтамира трябва да бъдат отворени за обществеността?

Опитът е, че пещерите са много чувствителни места, поради изменението на климата, бактериите… Може би ще бъде по-добре да се изградят реплики, които да се отварят за обществеността, по същият начин, както е било направено с други пещери.

ЮНЕСКО току-що публикува доклад за въздействието на изменението на климата върху световното наследство. Говори се за ситуацията във Венеция и др. Колко тревожно е положението?

Това е един много видим въпрос. Повишаването на морското равнище, ураганът „Ел Ниньо“, настъпването на пустинята, обезлесяването и климатичните промени имат огромно въздействие върху културното наследство. Това влияние трябва да се вземе предвид много сериозно.

Опасна поляризация

ЮНЕСКО води дейност за борба с речта на омразата. Екстремните и расистки изказвания печелят почва в Европа. Как стигнахме до тук?

ЮНЕСКО е създадена преди 70 години, с идеята за изграждането на мира в умовете на хората, точно след Холокоста. Ние трябва да бъдем много бдителни, защото виждаме, че екстремизмът расте в световен мащаб. Екстремистите искат да направят културно прочистване, искат да изтрият културната памет, както в случая на Ислямската държава. Виждаме как се увеличава антисемитизмът, заклеймяването на мюсюлманите в Европа… Свидетели сме на една много опасна поляризация.

През 2011 г. Съединените щати спряха финансирането на ЮНЕСКО, след като организацията призна Палестина като държава-членка. До каква степен може да се оцелее без подкрепата на САЩ?

Ние работим много със Съединените щати, връзката е добра, но въпросът за финансирането е труден. Загубихме 22% от приходите ни в последните пет години, но не сме изоставили нито една от нашите дейности. Научихме се да правим повече с по-малко и това е натрупан опит, който може да бъде много полезен, за да се сложи край на бюрокрацията в ООН.

Оригиналната публикация във в. “Ел Паис” можете да видите тук.

Превод: Антоанета Антонова

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар