90 млн. кубически метра вода източени от язовир „Ал. Стамболийски“ заради производство на ток от турски бизнесмен

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Двата веца са на Фуат Гювен, третият вец на държавата, рибари и природолюбители притеснени.

ЯЗОВИР „АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ“ Е НАПОЛОВИНА ПРАЗЕН, А РИБНАТА ПОПУЛАЦИЯ Е СЕРИОЗНО ЗАСТРАШЕНА, АЛАРМИРАХА РИБАРИ И ПРИРОДОЛЮБИТЕЛИ, ВТРЕЩЕНИ ОТ ОТЛИВА, КОЙТО ИЗВАДИ НА ПОКАЗ ДАЖЕ РУИНИТЕ НА НЯКОГАШНОТО СЕЛО БАРА, което се намира в чашата му.

Три веца произвеждат еленергия от водата на водоема, а мощностите им работят по 24 часа в денонощието. „В момента има свръхконсумация на ток и държавата изнася, това е най-важно, а не някакви риби.” Това било обяснението на случващото се, дадено на кмета на Ново село Христо Христов от държавен служител, отговарящ за водоемите. 180 млн. кубически метра е вместимостта на язовира.

Поне половината от водата я няма, личи и от снимки, които очевидци на случващото се предоставиха на областния всекидневник. На някои места отливът е толкова голям, че водата се е отдръпнала близо 100 метра. „До седмица ще загнезди щуката, след нея костурът и бялата риба. Дали ще им издавят или пресушат хайвера, няма никакво значение и в двата случая популацията е обречена.

Сетне неправомерно и с фалшиви аргументи ще ни удължат забраната за любителски риболов, че белким опазят някоя рибка от нас риболовците – единствените, които зарибяваме“, негодуват въдичари.

НАША ПРОВЕРКА ПОКАЗА, ЧЕ ВЕЦОВЕТЕ НА ЯЗОВИРА СА СОБСТВЕНОСТ НА ТУРСКИЯ БИЗНЕСМЕН ФУАТ ГЮВЕН И НА НЕК.

ВЕЦ „Росица 2” и „Росица 3” са напазарувани в комплект за 3,7 млн. лв. от фирмата на Гювен „Тракия 97“ със седалище в Свиленград. Те са в каскада заедно с ВЕЦ „Росица 1”, която все още е държавна, показа разследване на „Борба”. 280 киловата на час е мощността на намиращата се до село Стамболово ВЕЦ „Росица 3”, която използва 6 куб. м/сек. от р. Росица.

Специфичният разход на вода е 77,14 куб. м/кВтч. и годишно прави над 700 хил. кВтч електроенергия. ВЕЦ “Росица 2” на Фуат Гювен е в едноименното село и е доста по-мощна – 3 хил. киловата.

Оттук се засмуква и основното количество вода от язовира. Държавната все още ВЕЦ “Росица 1” пък е до с. Горско Косово, точно до стената на яз. “Ал. Стамболийски”. ВЕЦ “Росица 1” и „Росица 2” работят с вода директно от язовира, а ВЕЦ „Росица 3“ с приточна. източник: вестник “Борба”

Жителите на района са сериозно притеснени не само за рибата, която гине в тинята, образувана от отлива и няма къде да хвърля хайвера си, но и за напоителните канали, които също са на сухо и обрасли в тиня, в която започват да никнат горички и ги правят неизползваеми.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар