AFP за представянето на Ирина Бокова: Ще служа на държавите-членки на ООН

България, Общество, ООН, Политика, Юнеско
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Irina Bokova speaks with reporters on the selection of the next UN Secretary-General, at UN headquarters in New York on April 12, 2016_AFP Photo_Kena BetancurСАЩ, ООН, (АФП) – Кандидатите, борещи се да станат следващия генерален секретар на ООН, във вторник отговаряха нa въпроси за глобалните кризи – от климатичните промени, до близкоизточния конфликт – по време на първите публични изслушвания за избор на световния топ дипломат.

Обединените нации откриха тридневни публични изслушвания в зала, като с това сложиха край на потайността, която обгръщаше изборът на генерален секретар на ООН в нейната 70 годишна история. Трима от 9-те претенденти за поста дадоха заявките си пред Общото събрание на 193 нации, излагайки своята визия за наследник на Бан Ки Мун, чийто мандат приключва на 1 януари.

В течение на десетилетия изборът на генерален секретар бе в ръцете на Съвета за сигурност на ООН и неговите постоянни страни-членки – Великобритания, Франция, Китай, Русия и Съединените щати – в процес, осъществяван при закрити врата. Но общото събрание гласува през изминалата година да осветли процесът, изисквайки от кандидатите да изпратят официално писмо, че ще се състезават за поста, да представят своите автобиографии и да се явят на изслушвания. Окончателното решение за номинирането на кандидата все още ще бъде направено от Съвета за сигурност, но новата откритост може да окаже натиск върху „великите сили“ да изберат кандидат с по широко одобрение.

“Това упражнение има потенциалът да промени играта”, каза президентът на Общото събрание Могенс Люктофт пред репортери. „Ако има критична маса от държави, които подкрепят един единствен кандидат, не мисля, че Съветът за сигурност би номинирал човек, различен от този кандидат”.

Българската Ирина Бокова, която е директор на ЮНЕСКО, каза, че ООН трябва да полага повече усилия да се бори с насилието срещи жени и наблегна върху важността на равенството на половете.

Определена като предпочитаната кандидатура на Москва, 63-годишната бивш външен министър на България е считана за един от силните кандидати в надпреварата и е виждана като първата жена, избрана за генерален секретар и първата източноевропейка. Русия вече каза, че следващият шеф на ООН трябва да бъде от Източна Европа, тъй като това е единственият региона, който все още не е бил представен на висшият пост.

По време на двучасовата сесия Бокова успя да избегне противоречията и успя да се представи като кандидатът на приемствеността, готов да служи на държавите членки на ООН. По въпроса за израелско-палестинския мирен процес Бокова каза, че ще работи за „изграждане на доверие и увереност” между страните, но подчерта, че за много от сложите въпроси няма “магическа пръчка”

“Ще видите новият генерален секретар, който ще служи на вас”, каза Бокова в обръщението си към страните членки.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар