AI психолог: Ще може да излеете душевните си терзания пред Microsoft

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Microsoft подаде патент за изкуствен интелект, който да е психолог. AI терапевтът е описан като “метод и апарат за осигуряване на емоционална грижа в сесия между потребител и разговорен агент”. Той е предназначен да предоставя емоционална подкрепа, анализиране на човешки емоции, чувства и мисли. Изкуственият интелект внимателно ще съхранява потребителска информация и разговори, така че да може да се изгради “памет” за пациента, техния живот и техните емоционални проблеми.

Моделът може да обработва както изображения, така и текст. Microsoft го описва, като приложение за хора с по-леки душевни проблеми и терзания. При тежка криза приложението ще съветва посещението на истински психолог или терапевт.Тъй като изкуственият интелект събира повече информация за своите потребители, според документацията, той може превантивно да започне да улавя определени емоционални знаци.


Въз основа на тези подсказки може да задава някои подканващи въпроси – и дори в някои случаи да прави предложения за това как потребителят може да се справи с проблемите си.

Microsoft дават пример. При съобщение от потребител, който “се чувства зле тези дни”, AI психологът пита: “какво се случи?” Когато потребителят отговоря, че семейните неволи са го накарали да се почувства уморен, изкуственият интелект предлага на потребителя да обмисли “30-минутно бягане за освежаване”.

Но Microsoft изглежда вярва, че AI може да извършва и по-дълбока психоанализа. Според една цифра, потребителят също така има опцията да направи “изричен психологически тест”, който според Microsoft ще бъде оценен от “алгоритъм, съставен от психолози или експерти в психологически области”.

AI психологът на Microsoft със сигурност ще направи грижата за психичното здраве по-достъпна. Въпросът е дали потребителите биха доверили най-големите си лични тайни и тревоги на корпорацията.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар