Amazon инвестира до 4 милиарда долара в стартъп за AI

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Amazon съобщи днес, че ще инвестира до 4 милиарда долара в брой във високопрофилния стартъп Anthropic в опит да се съревновава с все по-голямата конкуренция при облачните услуги в сектора на изкуствения интелект, предаде Ройтерс.

Служителите на Amazon и клиентите на облачните услуги предлагани от американската компания ще имат достъп до технологии на Anthropic като част от сделката, която могат да внедрят в бизнесите си. Базираният в Сан Франциско стартъп се ангажира също да разчита основно на облачните услуги на Amazon, включително обучение на бъдещи модели изкуствен интелект върху голямо количество фирмени чипове , които ще закупят от гиганта в онлайн търговията.В съвместно интервю главният изпълнителен директор на облачното подразделение на Amazon и Anthropic обявиха, че непосредствената инвестиция ще е на стойност 1,25 милиарда долара, като всяка една от страните има право да инициира допълнително финансиране на стойност 2,75 милиарда долара от Amazon.


Те отказаха да коментират точно какъв дял ще има Amazon в Anthropic или актуализирана информация за пазарната капитализация, която бе над 4 милиарда долара. Гигантът в онлайн търговията обяви, че няма да има място в управителния съвет на стартъпа и делът му ще е миноритарен.

Тази инвестиция е може би най-решителният отговор на Amazon на предизвикателствата, които предлагат Microsoft и Google на Alphabet и на по-малки конкуренти в областта на облачните услуги, направили сериозни разработки в областта на изкуствения интелект тази година.

Сделката е и поредното доказателство за желанието на компаниите за облачни услуги, да си осигурят достъп до стартъпи за изкуствен интелект, които преструктурират сектора.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар