AMD представи новите си графични ускорители за програми с AI

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американският технологичен гигант AMD (Advanced Micro Devices) представи най-новите си процесори, базирани на изкуствен интелект. Компанията подробно описа и плановете си за разработване на чипове за изкуствен интелект през следващите две години, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На технологичното изложение Computex в Тайпе главният изпълнителен директор на AMD Лиза Су представи графичният ускорител MI325X, който трябва да бъде наличен през последното тримесечие на настоящата година.

Надпреварата за разработване на генеративен софтуер за изкуствен интелект доведе до нарастващо търсене на усъвършенствани чипове, използвани в центровете за данни, способни да поддържат тези сложни приложения.

Базираната в Санта Клара, Калифорния, AMD се бори с конкурента си Nvidia, която в момента доминира на доходоносния пазар за полупроводници, захранващи програми с изкуствен интелект.

Миналата година Nvidia съобщи, че планира да съкрати своя цикъл на пускане на нови продукти, така че те да излизат на пазара всяка година. Сега AMD последва тази стъпка.

Темпът на пускане на нови продукти всяка година е необходим, защото пазарът изисква по-нови продукти и по-нови възможности“, каза ръководителят на AMD.

Компанията също представи предстояща серия от чипове, носеща названието MI350, която се очаква да бъде налична през 2025 г., както и да бъде базирана на нова архитектура.

В сравнение с наличната в момента MI300 серия чипове за изкуствен интелект, AMD заяви, че очаква новият MI350 да се представи 35 пъти по-добре като производителност – процеса на изчисляване на генеративни отговори, базирани на изкуствен интелект.

Освен това AMD представи и серията MI400, която ще бъде пусната на пазара през 2026 г. и ще бъде базирана на архитектура, наречена Next.

От началото на 2023 г. акциите на AMD се увеличиха с повече от два пъти. Този скок все още бледнее в сравнение с повече от седемкратното покачване на акциите на Nvidia за същия период от време.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар