Война

Amnesty International: Въоръжените сили на Украйна застрашават живота на цивилни, като разполагат оръжия в училища и болници

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Украйна нарушава законите на войната и застрашава живота на цивилни, като разполага военно оборудване и оръжия в училища и болници. Това се посочва в публикуван доклад на правозащитната организация „Амнести интернешънъл“.

„Документирахме, че въоръжените сили на Украйна излагат на риск цивилни и нарушават законите на войната, докато действат на многолюдни места“, каза генералният секретар на Amnesty International Агнес Каламард. В доклада се отбелязва, че правозащитници са регистрирали случаи на удари на въоръжените сили на Украйна от жилищни сгради и поставяне на оръжие на територията на обекти на гражданската инфраструктура в 19 града и населени места на Украйна, включително в Донбас, Харков и Николаевска област. В същото време, както се посочва в доклада, украинското военно командване не е евакуирало населението от съседните сгради, за да минимизира загубите от възможен ответен удар от руските въоръжени сили.

Експертите на Amnesty International стигнаха до извода, че в 22 от 29 посетени от тях училища в югоизточните райони на Украйна са настанени или личният състав на въоръжените сили на Украйна, или украинска военна техника и оръжия.

Подчертава се, че например в Одеса украинските военни са поставили бронирани машини директно в гъсто населени жилищни райони, а в Бахмут са използвали сградата на университета като военна база.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар