Apple е приключила последното тримесечие на 2021 г. с рекордните $123.9 млрд. приходи

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Apple представи преди минути финансовите си резултати за последното тримесечие на календарната 2021 г. или първото на фискалната си 2022 г., с което отчита поредните си рекордни резултати. Компанията съобщава за 11% ръст в приходите до $123.9 млрд. 

За периода октомври-декември на 2021 г. Apple отчита приходи от $123.9 млрд. и $34.6 млрд. печалба, което е скок спрямо $111.4 млрд. приходи и $28.8 млрд. печалба за същия период година по-рано. Най-голям принос за успеха за пореден път имат смартфоните iPhone, които са били 57.8% от общите приходи за периода, като са донесли на Apple $71.63 млрд. Следва категорията Услуги с 15.7% дял от приходите ($19.5 млрд.), Носими технологии, домашни устройства и аксесоари с 11.9% дял ($14.7 млрд.), компютрите Mac с 8.8% дял ($10.85 млрд.) и iPad с 5.8% ($7.25 млрд.).


aapl-1q22-pie

Единствената от тези категории, при която Apple бележи спад, е iPad (14% надолу), докато при всички други има увеличение. Приходите от iPhone, Mac, Носими технологии и Услуги са достигнали рекордни стойности.

financials-2022-1-3-3

Успехът на Apple идва на фона на глобалната криза с недостига на чипове и проблеми с доставките, която в тъкмо в края на годината удари и компанията от Купертино. Тим Кук дори предупреди, че очаква липсата на компоненти и невъзможността за задоволяване на потребителското търсене да доведе до $6 млрд. загуби. Въпреки това продуктовото портфолио на компанията изглежда е било достатъчно силно, за да изведе Apple до нови финансови рекорди. Тази седмица стана ясно още, че в последното тримесечие на 2021 г. американската компания е успяла да застане начело и на най-големия пазар на смартфони в света, Китай, а преди няколко седмици Apple се превърна в първата корпорация, прехвърлила пазарна капитализация от $3 трилиона. 

Източници – цък, цък и цък

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар