Apple е убедила TSMC да не повишава цените за производство на чипове през 2023 година

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Базираната в Тайван TSMC остава най-големият производител на полупроводникови продукти по договор, като предоставя на клиентите си достъп до усъвършенствана литография, така че обикновено има възможност да диктува цените. Ако се вярва на слуховете, Apple е успяла да се противопостави на тези аргументи със собствената си значимост за бизнеса на TSMC и в резултат на това е избегнала повишаването на цените на услугите на компанията.

Както обяснява Economic Daily News, става въпрос за производствените услуги за следващата година, чиито цени могат да се повишат не само поради общата инфлация, но и в резултат на нарастващите разходи на самата TSMC за овладяване на новия етап на литографията. През следващата година, както е обяснено от източника, TSMC ще повиши цените на широка гама от собствените си услуги и докато първоначално диапазонът на увеличението беше от 6 до 9 %, по-късно клиентите успяха да намалят долния праг до 3 %, но за редица зрели процесори увеличението все пак ще бъде до 6 процента.Съобщава се, че Apple е успяла да избегне повишаване на цените, тъй като генерира до 25% от приходите на TSMC и следователно има възможност да договори специални условия. Общоприето е, че Apple ще бъде и първият клиент на TSMC, който ще получи 3nm продукти от компанията, и е сигурно, че преговорите са достигнали до този етап на литографията. По-старите смартфони от фамилията iPhone 14 използват 4-нанометровия процесор A16, така че техният наследник A17, който ще се появи в по-високия клас модели iPhone 15, може да бъде произведен по 3-нанометрова технология.


3nm процесорът M2 Pro може да се появи в Mac-овете още преди пускането на следващото поколение смартфони на Apple. На пазарите в САЩ и Китай Apple успява да поддържа ниски цени на iPhone, така че контролът върху разходите за процесора A17 също е важна част от стратегията на компанията.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар