Apple казва сбогом на Lightning порта

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Очаква се Apple да освежи серията си iPhone, като подобри производителността и премине към универсално зарядно устройство, което ще стане задължително в Европа през следващата година, предаде АФП, цитирана от БНР.

Технологичният титан не разкри никаква информация за това, което се очаква на събитието “Wonderlust” в подобния на космически кораб щаб на компанията в Силиконовата долина.Това обаче идва по време на годината, когато Apple обикновено обявява нови iPhone, които ще бъдат пуснати преди най-важния празничен сезон.


Пускането на iPhone 15 ще дойде в момент, когато най-голямата компания в света по пазарна капитализация е изправена пред натиск на ключовия пазар в Китай, където според докладите правителството забранява на държавните служители да използват нейните телефони.

Въпреки че това би имало само символичен ефект върху продажбите, то демонстрира как нарастващата дипломатическа турбуленция между Вашингтон и Пекин може да предизвика допълнителни въпроси относно зависимостта на Apple от Китай.

Продажбите на iPhone на Apple намаляват през последните няколко тримесечия, тъй като по-високите цени мотивират клиентите да отложат преминаването към по-нови модели.

Докато слуховете се въртят преди пускането на iPhone, повечето наблюдатели са съгласни, че на събитието Apple ще обяви въвеждането на универсален USB-C порт, неохотно преминавайки от своите уникални Lightning конектори за зареждане и трансфер на данни.

Промяната на зарядното устройство ще постави iPhone в съответствие със законодателството на Европейския съюз, изискващо USB-C да бъде стандартът за единично зарядно устройство за всички нови смартфони, таблети и камери от края на 2024 г.

“Промяната на кабела може да накара потребителите да недоволстват, но в рамките на едно поколение те ще го преодолеят: няма да имат избор”, каза анализаторът на Techsponential Ави Грийнгарт.

“Видяхме го, когато Apple се отказа от 30-пинов конектор, който дори беше вграден в седалките на самолетите, но това не повлия на продажбите.”

Политиците на Европейския съюз казват, че правилото ще опрости живота на европейците, ще премахне планината от остарели зарядни устройства и ще намали разходите за потребителите.

Apple, вторият най-голям продавач на смартфони в света след Samsung, вече използва USB-C портове за зареждане на своите iPad и лаптопи, но се противопостави на законодателството на ЕС, заявявайки, че промяната на Lightning портовете на iPhone ще задуши иновациите и ще направи телефоните по-малко сигурни.

Заедно с непрекъснатите подобрения на камерите и чиповете на iPhone, се очаква Apple да повиши цените на своите Pro модели.

Продажбите на iPhone през последното тримесечие изостанаха от прогнозите на анализаторите.

Apple претърпя спад от 2,4% в продажбите на iPhone, които представляват почти половината от общите приходи.

Акциите на Apple бяха ударени миналата седмица след доклади за значителни китайски ограничения върху iPhone в правителствени служби и държавни организации.

“Китай е много важен пазар за Apple, така че всяко негативно отношение на китайското правителство към Apple е тревожно”, каза анализаторът Грийнгарт.

Apple отчете 15,8 милиарда долара приходи от Китай през последното тримесечие, близо 20 на сто от общите приходи. Ръководителите посочиха ръст на продажбите в Китай в период, когато общите продажби паднаха.

Анализаторът на Wedbush Дан Айвс изчисли, че забраната на китайското правителство ще засегне по-малко от 500 000 iPhone от приблизително 45 милиона, които се очаква да бъдат продадени в страната през следващата година.

“Ние вярваме, че въпреки всичко Apple отбеляза огромни печалби на дяловете си на китайския пазар на смартфони”, каза Айвс.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар