Apple може да интегрира изкуствения интелект на Google в iPhone

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Apple преговаря с Google за използването на генеративния му изкуствен интелект Gemini в iPhone. Това съобщи Блумбърг нюз, цитирани от Ройтерс и БТА.

Преговорите са за получаване на лиценз за “Джемини” за някои нови функции в софтуера на айФоните тази година. Двете страни не са взели решение за условията или брандирането на споразумение за изкуствен интелект.

Акциите на Alphabet скочиха с над 7 на сто в ранната търговия в САЩ, а на Apple – с 2,5 на сто.

Малко вероятно е, каквато и да е сделка да бъде обявена преди юни, когато Apple планира да проведе годишната си конференция на разработчиците, а производителят на айФони е водил неотдавна преговори и със създателя на чатбота ChatGPT, според информацията.

Apple, Google, който е собственост на Alphabet и OpenAI не отговориха веднага на молбата за коментар.

Потенциалното споразумение между фирмите може да помогне на Google да разшири използването на услугите си за изкуствен интелект до над 2 милиарда активни устройства на Apple и ще подпомогне усилията на гиганта в онлайн търсенето да догони OpenAI, който е подкрепен от Microsoft.

Този ход може също да разсее опасенията за забавяне на внедряването на приложения за изкуствен интелект от Apple, който загуби короната на компанията с най-висока капитализация след 10-процентен спад на акциите му тази година.

Едно подобно споразумение обаче може да доведе до по-строг контрол от американските регулатори, които съдиха Google за нарушаване на конкуренцията, плащайки милиарди долари на Apple, за да поддържа монопола му в онлайн търсенето.

Това стратегическо партньорство е липсващата част в стратегията на Apple за изкуствения интелекти и съоснованата от покойния Стив Джобс компания обединява силите си с Google за някои от приложенията за изкуствен интелект на Apple, заяви Даниел Ивс, анализатор в Wedbush. Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви миналия месец, че компанията е инвестирала “значително” в генеративен изкуствен интелект и ще разкрие повече за плановете си за използването на технологията по-късно през годината.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар