Apple отхвърли антитръстовото обвинение на ЕС

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Производителят на телефоните iPhone – Apple отхвърли като неоснователни обвиненията, че е нарушил европейското законодателство в областта на конкуренцията, преди Европейската комисия да реши дали да наложи тежка глоба на американската компания, предава ДПА, цитирана от БТА.

Наскоро “Файненшъл таймс” съобщи, че Apple е изправен пред глоба от около 500 милиона евро (541 милиона долара) за нарушения на законодателството на ЕС относно конкуренцията. Европейската комисия възнамерява да обяви точната сума през март.

Антитръстовият спор разглежда въпроса дали Apple, като оператор на магазина за приложения за iPhone и iPad, е изкривила конкуренцията на пазара за стрийминг услуги на музика.

Най-големият доставчик на подобни услуги в света Spotify от години се оплаква, че Apple предпочита собствената си услуга Apple Music и не позволява на конкурентите да предлагат на потребителите на Apple алтернативни опции за поръчка и плащане за музикални абонаменти.

Двете компании спорят дали сключването на платен абонамент чрез приложението Spotify може да бъде забранено от Apple, ако американският технологичен гигант не получава част от приходите.

Apple подчерта, че бизнесът на Spotify се е развил изключително благоприятно, откакто е внесъл първата подобна жалба в Европа – през 2013 г.

С пазарен дял от 59 процента, шведската компания вече е лидер на пазара – задминавайки Amazon Prime Music, която има дял от 18 процента и YouTube Music с 9 процента. Apple е едва на четвърто място с пазарен дял от 8 процента.

Делът на Spotify при iPhone е дори по-висок, отколкото при устройствата с операционна система Android.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар