Apple отчита първи спад в приходите си от 2019 г. насам

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Apple обяви финансовите си резултати за последното тримесечие на 2022 г. (октомври-декември), с които за първи път от 2019 г. насам отчита спад в приходите си. Компанията е пострадала заради силния долар, проблемите с производството на iPhone 14 Pro и 14 Pro Max в Китай, както и заради общата макроикономическа среда, отчита главният изпълнителен директор Тим Кук.

За периода октомври – декември, което е най-важното тримесечие за Apple – и заради коледното пазаруване, и заради лансирането на новите им смартфони дни преди него, приходите на компанията са били $117.2 милиарда, а печалбата – $30 милиарда. Това е спад около 5% спрямо същия период година по-рано – най-големият за компанията от 2016 г. насам и първото понижение на приходите от 2019 г. насам. Спад има в приходите от всички категории с изключение на iPad и Услуги. Ето и детайли за приходите по категории и сравнение със същия период на миналата година. 


iPhone: $65.78 милиарда спрямо $71.63 милиарда

Mac: $7.74 милиарда спрямо $10.85 милиарда

iPad: $9.40 милиарда спрямо $7.25 милиарда

Носими технологии, технологии за дома и аксесоари: $13.48 милиарда спрямо $14.70 милиарда

Услуги: $20.78 милиарда спрямо $19.5 милиарда

Apple

Тим Кук все пак намери нещо положително и отбеляза, че през това тримесечие Apple е достигнала над 2 милиарда активни устройства.

Apple вече не дава точни прогнози за следващите тримесечия, но финансовият директор Лука Маестри сподели, че за периода януари – март на 2023 г. се очаква сходен спад като в предходното тримесечие. Услугите ще растат, Mac и iPad ще се понижат с двоен процент на годишна база, а продажбите на iPhone ще намалеят с по-малко спрямо коледното тримесечие. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар