Apple отчита 10% спад в приходите от iPhone за първото тримесечие на 2024 г.

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Apple публикува финансовите си резултати за втората четвърт на фискалната си година, която съвпада с първото тримесечие на календарната 2024 г. В доклада си компанията отчита повече от 10% спад в приходите от iPhone и 4% понижение в общите приходи спрямо същия период година по-рано. Очакванията за пролетното тримесечие обаче са за лек ръст.

За периода януари – март на настоящата година Apple е генерирала $90.75 милиарда приходи (4.31% спад) и $23.64 милиарда печалба (2.15% спад), което все пак е една идея по-добър резултат от очакванията на анализаторите за $90.33 милиарда приходи. 

Най-сериозно понижение в приходите идва от iPhone, чиито продажби са се свили с 10.46% до $45.96 милиарда, а също и от iPad – 16.64% надолу до $5.56 милиарда. И докато за смартфоните част от причината може да са настъпващите на китайския пазар местни компании, при таблетите спадът се дължи на това, че Apple не е представяла нов модел вече повече от година и половина.  

Категорията на Носимите технологии, технологиите за дома и аксесоарите също бележи 9.7% спад до $7.91 милиарда, след като серията Apple Watch 9 и Apple Watch Ultra 2 не предложиха особени подобрения и не успяха да привлекат вниманието на потребителите. 

Позитивно представяне има при компютрите Mac, които растат с 3.9% до $7.45 милиарда, както и при Услугите, които достигат рекордните $23.87 милиарда приходи за тримесечие благодарение на 14.2% ръст. 

Apple Vision Pro

Оказва се, че пуснатите в продажба тъкмо през тази четвърт очила за смесена реалност Apple Vision Pro, не успяват да спасят Apple от понижението на приходите. Те обаче засега се продават само в САЩ, така че очакваме глобалното им разпространение и как това ще се отрази на финансовия отчет. 

За следващите три месеца, април-юни, Apple очаква слаб ръст в приходите (под 5%), но и сериозен скок в приходите от Услуги (двуцифрен), както и при тези от iPad. 

Припомням ви, че само след няколко дни, на 7 май, компанията ще представи новите си таблети, вероятно от сериите iPad Pro и iPad Air, а това трябва сериозно да раздвижи категорията. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар