Apple планира да автоматизира сглобяването на iPhone

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Apple планира да намали броя на работниците, участващи в окончателното сглобяване на iPhone, с 50%, като автоматизира ръчния труд. Решението следва сравнително скорошни сблъсъци между работници и полиция и е част от стратегията на Apple за оптимизиране на веригата за доставки.

Според доклада постановлението е издадено от Сабих Хан, старши вицепрезидент по операциите на Apple, след ожесточените сблъсъци между работниците на iPhone и полицията през ноември 2022 г. пред завода Foxconn, където се намират основните съоръжения за сглобяване. Тогава по време на COVID-19, възмутени от условията на труд, липсата на храна в столовете и невъзможността да напускат затвореното пространство, работниците се разбунтуваха.

След инцидента Apple реши да намали общия брой на работните места и да реализира проект за автоматизиране на производството и оптимизиране на веригата за доставка на компоненти, което преди това се считаше за невъзможно поради високите разходи. Сега обаче компанията е готова да поеме тези разходи, като инвестира в скъпо оборудване, което може да струва стотици милиони долари.

Усилията на Apple в областта на автоматизацията вече дадоха някои резултати. Според източници през последната година тя успешно е автоматизирала някои етапи от сглобяването на iPhone, включително инсталирането на метални крепежни елементи и гъвкави платки върху компонентите без човешка намеса. Процесът вече е позволил на Apple и нейните партньори да съкратят хиляди работни места в Китай.

В допълнение към вътрешните разработки Apple укрепва позициите си в областта на автоматизацията на веригата за доставки и чрез придобиване на специализирани компании. Миналата година например Apple придоби Drishti – компания, която е специализирана в анализа на видеозаписи от монтажни линии, за да идентифицира тесните места и проблемите в реално време. Друга ценна придобивка беше DarwinAI, която използва изкуствен интелект за оптимизиране на промишлени процеси. Съществува и тясно сътрудничество с производствени партньори като Foxconn, Luxshare Precision и Pegatron.

Въпреки това Apple е изправена и пред препятствия. Плановете за автоматизиране на процеса на инсталиране на някои компоненти на iPhone бяха отменени тази година поради високия брой дефекти. Въпреки тези предизвикателства компанията остава твърдо ангажирана с дългосрочната си цел да намали значително броя на работниците в операциите по окончателно сглобяване при производството на iPhone с близо 50%. Това е планирано да се случи през следващите няколко години.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар