Apple разработва 32-ядрен процесор, за да удари високия клас машини с Intel

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Apple разработва няколко нови чипсета, които ще използва в по-мощните си компютри Mac през 2021 г. и напред. Сред плановете на компанията са процесор и графична карта – всеки с 32 ядра, съобщава Bloomberg. 

M1 е името на първия собствен чипсет на Apple, който дебютира през ноември т.г. с три модела Mac (MacBook Pro 13″, MacBook Air 13″ и Mac mini) в по-ниския клас. Сега обаче Apple разработва значително по-мощни платформи, които да използва в по-високопроизводителните си машини и с които, ако оправдаят очакванията, ще изпревари сериозно алтернативите с процесори Intel. 

Според източника следващите чипсети на Apple ще са предназначени за по-скъпите версии MacBook Pro и за настолните машини iMac и Mac Pro.

Докато първият чипсет M1 имаше 4-високопроизводителни ядра на процесора си и 4 по-слаби енергоефективни, следващото решение за MacBook Pro и iMac ще залага на процесор с 16 високопроизводителни ядра и 4 енергоефективни, твърди Bloomberg. Възможно е преди това да видим и конфигурация с 12 + 4 ядра.

Колкото до чипсетите за най-мощните настолни машини на Apple, планирани за края на 2021 г. и 2022 г. – за тях Apple тества процесор с 32 високопроизводителни ядра. 

И понеже чипсетите на Apple включват и графиката – компанията тества графичен чип с 16 и 32 ядра – няколко пъти повече спрямо максимума от 8 ядра в М1. На по-късен етап компанията може да разработи и 64- и 128-ядрена графика, която ще бъде в пъти по-мощна от настоящите графични модули на AMD и NVIDIA, използвани с компютрите на Apple с процесори Intel днес. 

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар