Apple ще даде пълна свобода за персонализиране на Control Center в iOS 18

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Apple планира да разшири значително възможностите за персонализиране на Control Center в операционната система iOS 18, която ще бъде представена днес на събитието WWDC. Основната нова функция е възможността за поставяне на контролите на няколко отделни страници, а не само на една, както е сега.

Според Марк Гурман от Bloomberg интерфейсът на Control Center ще стане по-гъвкав – бутоните за бърз достъп ще могат да се пренареждат в него и да се поставят на различни страници. Ще има и актуализирана музикална джаджа и подобрени настройки за управление на интелигентен дом.

В iOS 10 Control Centre имаше няколко страници, но те не можеха да се персонализират. В iOS 18 обаче изглежда, че на потребителите ще бъде предоставена много по-голяма свобода при организирането на този раздел.

В сегашната iOS 17 потребителите могат частично да персонализират Control Centre, добавяйки или премахвайки някои елементи, но местоположението на основните, като например музикалния плейър или превключвателите на режими, остава фиксирано. В 18-та версия обаче ще бъде възможно да се променя местоположението, да се добавят и премахват бутони директно от интерфейса на Control Centre. Това означава, че няма да е необходимо всеки път да влизате в настройките. 

Основният трик е да създавате собствени страници с необходимите контроли, подобно на организацията на началния екран чрез уиджети в iOS. Например, на първата страница можете да съберете всички елементи, свързани с мултимедията – музикален плейър, управление на силата на звука, управление на свързаните високоговорители. На друга страница можете да поставите превключвателите “Не безпокойте” или “Фокус”. Този подход би трябвало да направи контролния център по-интуитивен и лесен за използване.

В допълнение към подобрените функции за организация, в iOS 18 се очаква да бъде променен и дизайнът на самите контроли. Музикалният плейър и контролите за устройствата в домашната мрежа трябва да станат по-информативни и функционални.

На този етап не е ясно дали разработчиците от трети страни ще могат да предлагат и собствени уиджети за контролния център. Въпреки това, като се има предвид общият фокус на Apple върху разширяването на възможностите за персонализиране на iOS, подобен ход изглежда като логично продължение на подобренията, обявени в iOS 18. На предстоящата WWDC 2024 ще получим отговори на тези въпроси.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар