Apple ще научи Siri да управлява приложения и ще ѝ даде безпрецедентни възможности с LLM

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Apple планира да модернизира своя виртуален асистент Siri, така че потребителите да могат да контролират определени функции на приложенията с помощта на гласови команди. Това може да стане благодарение на въвеждането на по-усъвършенствана технология за изкуствен интелект на Siri, базирана на големи езикови модели (LLM).

Според вътрешни източници, запознати с плановете на компанията, актуализираната Siri за първи път ще може да контролира изцяло функциите на приложенията на устройствата на Apple. Например, ще бъде възможно да се използва гласова команда за отваряне на конкретни документи, преместване на бележки между папки, изтриване на имейли от пощата, стартиране на конкретни новини в приложението Apple News, споделяне на уеб връзки и др.

Към момента възможността на Siri да управлява приложения е силно ограничена. Тя може да стартира музика, да търси информация в интернет и да управлява интелигентни уреди, но не може да взаимодейства с конкретни опции и данни в приложенията.

Според Bloomberg, актуализацията на Siri ще бъде ключов анонс на годишната Световна конференция на разработчиците на Apple WWDC 2024, която ще се проведе на 10 юни. На нея ще бъдат представени и редица други интересни неща, свързани с изкуствения интелект за екосистемата на Apple. Сред тях са транскрипция на аудио бележки, автоматично създаване на резюмета на уеб страници и известия, отговори на съобщения, усъвършенствани инструменти за редактиране на снимки с помощта на изкуствен интелект и други.

Внедряването на новата функционалност на Siri изисква цялостно преработване на основния софтуер с помощта на невронни мрежи. Съвсем скоро Siri ще може да обработва команди последователно, а в бъдеще ще може да обработва и по-сложни заявки. Например ще бъде възможно с една заявка да поискате първо да се транскрибира аудиозапис на среща, след това да се подчертаят ключовите точки и да се изпрати резюме на колега.

Струва си да се отбележи, че данните ще се обработват по няколко начина – локално или в облака. В същото време самата система ще определи къде точно – на устройството на потребителя или на сървърите на компанията. Това поражда известни опасения за неприкосновеността на личния живот, но Apple уверява, че чувствителните данни ще бъдат надеждно защитени благодарение на Apple Chips in Data Centres (ACDC).

Очевидно Apple иска да възвърне лидерството на Siri в областта на виртуалните асистенти, което загуби през последните години в полза на по-усъвършенствани решения на Amazon и Google. Освен това компанията очаква новите функции с изкуствен интелект да стимулират продажбите на по-нови модели iPhone, iPad и Mac. Пускането на актуализираната Siri е планирано най-рано за есента на 2024 г. като част от iOS 18.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар