Apple ще реши проблема с поверителността в облака с “черна кутия”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

За да разшири възможностите на изкуствения интелект в своите продукти и да защити данните на потребителите, Apple разработва система ACDC за сигурна обработка на данни в облака, използвайки технологията Secure Enclave. Новата система Black Box ще защитава не само от хакери, но и от самата Apple, твърдят източниците.

Компанията планира да обяви редица нови функции, базирани на изкуствен интелект, на предстоящата конференция WWDC 2024. Очаква се тези нововъведения да засегнат операционната система iOS 18, други операционни системи на Apple, както и отделни приложения, като например аудио бележки.

В същото време Apple е известна с това, че отделя голямо внимание на поверителността на данните на потребителите. Според Apple Insider компанията разработва система за обработка на данни за приложения с изкуствен интелект, с вътрешно наименование Apple Chips in Data Centres (ACDC). Същността на тази система се състои в това, че обработката ще се извършва в определено изолирано пространство на сървърите на Apple – “черна кутия”.

Този подход ще гарантира сигурността на потребителските данни по време на обработката в облака. За разлика от обработката на данни директно в устройството, облакът е много по-бърз, но съществува риск от изтичане на информация. ACDC ще комбинира скоростта на изчисленията в облак със сигурността на локалната обработка.

Системата ще се основава на технологията Secure Enclave, която Apple вече използва в iPhone за сигурно съхранение на биометрични данни. Според плановете Secure Enclave ще се използва за изолиране на данните на сървърите на Apple. Това ще попречи на нападателите или на самата Apple да получат достъп до тези данни.

Освен че ще подобри сигурността, преместването на функциите на изкуствения интелект в облака ще позволи на Apple да намали хардуерните изисквания на своите джаджи. В резултат на това компанията ще може да ги направи по-малки и по-леки. С инициативата ACDC компанията се надява да постигне напредък в тези две направления.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар