BBC: Учени създадоха човешки ембрион, без сперматозоиди, яйцеклетка и утроба

BBC: Учени създадоха човешки ембрион, без сперматозоиди, яйцеклетка и утроба

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Екипът на Института Вайцман твърди, че техният „модел на ембрион“, създаден с помощта на стволови клетки, прилича на учебникарски пример за истински 14-дневен ембрион, пише BBC.

Медията са позовава на статия в списание Nature, в която се описват изследванията на израелския екип, като „първия „пълен“ ембрионален модел за имитиране на всички ключови структури, които се появяват в ранния ембрион“.За разлика от истинския ембрион, който се образува, когато сперматозоидът и яйцеклетката се слеят и прикрепят към стената на матката, за създаването на новото „лабораторно копие“ не са били необходими нито едно от изброените.


„Моделът на ембриона“, отгледан от стволови клетки, изглежда абсолютно като по учебник – точно като здрав човешки ембрион две седмици след зачеването. Докато растеше, той дори произвеждаше хормоните, които учените използват, за да установят бременността при теста за бременност. Извършеният в лабораторията тест за бременност показа положителен резултат, казва професор Джейкъб Хана от Научния институт „Вайцман“.

Надяваме се, че моделите на ембриони ще помогнат на учените да разберат как точно възникват различните видове клетки, да наблюдават от първа ръка най-ранните етапи от изграждането на телесните органи и да обяснят произхода на наследствените и генетичните заболявания“, добавя той.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар