BG ALERT няма да ни известява при земетресения – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Системата за предупреждение при бедствия BG ALERT няма да реагира при земетресения. Това каза в “Здравей, България” по Нова телевизия инспекторът от Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”  Георги Лукарев, след като водещият Виктор Николаев изтъкна, че секунди преди земетресение в Пловдив хората с андроид са получили предупреждение на мобилните си оператори.

“Това е било разработка на една от мобилните операционни системи. Тя работи на доста по-различен принцип. Всяко устройство се използва като мини сеизмологична станция. Телефонът ви трябва да е с включена локация, за да получите подобно съобщение”, изтъкна Лукарев. “Процесът по пускане на съобщения е ръчен (б.а. при BG ALERT) и се случва на няколко етапа – изготвя се от един човек, а се потвърждава от друг. Няма да има автоматизирано пускане”, обясни той.


Във вторник започнаха официалните тестове на системата. По обед живеещите в района на Габрово получиха тестови съобщения за възможна опасност.  

“Всичко мина по план. В момента от фирмата изпълнител и мобилните оператори анализират резултатите от теста”, поясни експертът от ГДПБЗН.

BG ALERT ще дава възможност да се пишат съобщения със съдържание от дължина около 600 символа. Тестовете ще продължат до края на месеца, а в началото на следващата година трябва да бъде готова и нормативната уредба за ползването на системата.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар