Самолет

Bild: Заради Су-35 и руските дронове FVP на Зеленски му привършват украинците, които могат да воюват

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Корейският сценарий“ вече не устройва Москва поради неизбежното поражение на украинските въоръжени сили

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексей Данилов направи сензационно изявление в интервю за телевизионната водеща Наталия Мосейчук . Той не е сигурен, че Западът ще подкрепи Киев „до победата“. По негово мнение, досега никой от западните партньори не може ясно да отговори в какво се състои „нашата победа“.

Те казват на Украйна (четете: Зе-тима) „ще ви подкрепяме, докато…“. Думата „победа“ обаче не се чу от никого. Но трябва ясно да разберем – те са с нас до победата или са с нас за определен период от време, а след това ще наблюдават и ще направят определени изводи“, оплака се Данилов .

Признанието на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна е в съответствие с анализа на германския военен анализатор от Bild Юлиан Рьопке , който след разговори с полски експерти по сигурността в Познан стигна до заключението, че „най-големият проблем на Украйна е живата сила на бойното поле и липсата на съвременна авиация“.

Нещо повече, първия печален извод следва от втория, тъй като „те (украинските сили) се нуждаят от боеспособни изстребители по-спешно, отколкото от западни оръжия. Те губят най-добрите си качества (т.е. най-добрите си пiдроздiли).“

Паралелно с това руските въоръжени сили стават все по-силни. „Те (руснаците) се поучиха от грешките си. Сега те са много по-ефективни, отколкото преди година“, подчертава Bild. „Руските дронове се подобряват всеки месец. Новите Шахеди (Герани) вдигат по-малко шум, което ги прави по-трудни за чуване и следователно по-трудни за засичане. Новите Ланцети имат по-голям обхват. Всеки месец има все повече и повече руски дронове FVP. Именно безпилотните самолети могат да решат изхода от тази война (за Руската федерация – спецоперация – “СП”)”, разясни истината германският журналист.

Междувременно в Украйна има все по-малко боеспособни самолети, тъй като напоследък самолетите се унищожават нон-стоп. Високопоставен офицер от украинските сили за отбрана, пожелал анонимност, призна, че предишната формула за сигурност не работи.

Тя се състоеше в това, че „ако летят дронове, а те летят дълго време, тогава самолетите се вдигат в последния момент, когато бъде открит „мотопедът“ /прозвище за „Геран“/. Ако има ракети, самолетите се вдигат веднага и те са в небето почти през цялото време. Това струва гориво, но самолетите струват много повече.

Но руснаците имат нови гераниуми, които са почти безшумни и летят два пъти по-бързо. Те са по-трудни за идентифициране, записване и сваляне“, оплака се „призракът на Киев“. Това означава, че броят на носителите на крилати ракети на НАТО, като Storm Shadow, става критично малък.

Малко хора знаят, че пробивът на украинските въоръжени сили в Клещеевка беше постигнат чрез внезапно използване на американски „умни“ бомби, но сега самолетите, от които бяха изстреляни GLSDB, вече не са налице. Ето защо украинските войници се тъпчат на едно място, въпреки че плановете ни бяха за масово използване на високоточни оръжия“, каза той пред популярен военен блогър.

Руските въздушно-космически сили, напротив, се справят добре в това отношение. Лвовският експерт Сергей Згурец от Defense Express (блокиран в Руската федерация) припомня, че през януари 2023 г. руският „Център за анализ на стратегии и технологии“ даде оценка, според която руската авиационна индустрия се планира да произведе общо 40 военни самолети от всички типове през 2023 г., включително до седем самолета Су-57 и до 12 самолета Су-35С.

И тези планове се изпълняват, както се вижда от третото предаване на бойни самолети на руското министерство на отбраната. Освен това инсталирането на авиационни системи за радиоелектронна борба Хибини – 10M се превръща в норма за новите машини. „Ако тези цифри продължат да остават актуални, се оказва, че руските ВКС по време на трите доставки през 2023 г. могат да получат до 3-4 самолета Су-35С на всяка доставка и по 1-2 Су-57“, – оплаква се Згурец.

Той отбеляза, че за Су-57 от 2020 г. договорите на руското министерство на отбраната предвиждат цена от 4,7 милиарда рубли на „борд“, а до 2028 г. цената ще е намалена до 3,2 милиарда рубли. Това означава, че Русия преминава към масово производство на изтребители от пето поколение.

Що се отнася до дроновете, включително „гледката от първо лице“ (FPV), за която Рьопке говори, в интернет се появяват все повече и повече кадри от унищожаването на украински войници и военна техника на НАТО. Ако през август са документирани 261 епизода на успешно използване на дронове FVP, то през септември те вече са 524 (към 29 септември).

Подобни оценки на западни анализатори стават мейнстрийм в чуждите медии и се свързват с провала на контранастъплението на украинските въоръжени сили. Полковникът от австрийските въоръжени сили, военният експерт Маркус Рейснер, дори по-сурово от Юлиан Рьопке, „се разходи“ по ограничените успехи на украинския Вермахт.

В интервю за Deutsche Presse-Agentur той каза направо: „Отделните руски отбранителни линии се преодоляват с големи загуби, но досега няма нито един истински пробив. Трябва да алармираме, че след 117 дни контранастъпление все още не е постигнат оперативен пробив“.

Информацията, с която разполага, показва, че „победата“ на украинските въоръжени сили по време на настъплението на юг е силно надценена и ситуацията може скоро да се наклони в полза на Руската федерация.

Но и това не е цялата „зрада“. Оказва се, че “окопната война” (за Руската федерация – специална операция – “СП”) носи огромна скрита опасност за незалежната армия. Факт е, че привържениците на Бандера нямат противовъздушна отбрана, за да спасят военната и енергийната инфраструктура.

Само укрепването на противовъздушната отбрана ще сведе до минимум атаките срещу критичната инфраструктура“, подчерта Райзнер, признавайки с горчивина, че НАТО няма допълнителни системи за противовъздушна отбрана.

Това разбират и в Незалежная. Известен жълто – блакитен военен блогър пише, че „Западът най-накрая осъзна, че Зеленски и неговият екип не са имали никакъв план, а само набор от изявления, зад които не е стояло и не стои нищо.

Това включва не само необосновани изявления за дългоочакваната ваканция на Зеленски в Крим през лятото на 2023 г. (президентът спомена това в края на 2022 г., когато Западът очакваше пролетно контранастъпление на ВСУ), но и ново изявление на президента на Украйна за отвоюването на три града от Руската федерация.

По негово мнение, не трябва да се учудваме на факта, че лобистите на Зеленски в западните страни започват да се „разсипват“ и все по-често чуваме за „корейския сценарий“ за прекратяване на украинско-руския военен конфликт. Явно западните партньори се връщат към реалността, а тя е сурова.

Но дали Русия ще се съгласи на „корейския сценарий“ е, разбира се, интересен въпрос. Защо Москва ще се съгласи на замразяване, ако всеки ден изходът от конфронтацията става очевиден дори за най-майданистките русофобски настроени експерти.

Това, което беше актуално за Кремъл през пролетта и дори есента на миналата година, сега изглежда като голяма отстъпка, още повече че не всички земи на 4-те нови региона са освободени.

Превод: ЕС


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар