Bloomberg: Германия има три месеца до началото на катастрофата

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Германското правителство разполага с три месеца, за да предотврати катастрофа, която може да възникне тази зима поради недостиг на природен газ, заяви Bloomberg в понеделник, 1 август.

„Въпреки факта, че сега е разгарът на лятото, остава малко време за Берлин, за да избегне недостига на енергия през предстоящата зима”, пише авторитетната медия.

“Недостигът в Германия може да бъде безпрецедентен, тъй като никоя друга страна в Европа не е толкова изложена на риск, колкото най-голямата икономика в региона, където почти половината от всички сгради се отопляват с гориво”, казват още от Блумбърг.

Според авторите именно нерешителната политика на германския кабинет, ръководен от канцлера Олаф Шолц, както и неспособността на правителството на страната да намери алтернатива на доставките на руски газ, са поставили Германия в толкова трудно положение.

В същото време Берлин не може да разчита на помощта дори на най-близката си съседка Франция, в която откритите неизправности в ядрените реактори заплашват да изострят енергийната криза, отбелязва изданието.

„Градовете в Германия вече пестят от осветление и топла вода в опит да предотвратят бедствие. Президентският дворец в Берлин вече не е осветен през нощта, в Хановер няма топла вода за душове в басейни и фитнес зали, а общините в цялата страна подготвят специални места с нагреватели, предназначени да предпазват хората от студа. И това е само началото на кризата“, посочват авторите.

Наблюдателите посочиха и социалните последици от задълбочаващата се криза, като отбелязаха, че новото поскъпване на електроенергията ще бъде допълнителен удар за бедните.

Според Кьолнския институт за икономически изследвания почти всеки четвърти германец е изпаднал в “енергийна бедност”, което означава, че увеличението на сметките за комунални услуги за тази категория граждани значително се отразява на способността им да покриват други разходи.

Нарастващите опасения, че страната няма да успее да постигне необходимото ниво на запълване на газовите хранилища, се отразяват и в индустриалния сектор, пише изданието.

Според проучване, проведено от Асоциацията на германските търговски камари сред повече от 3500 компании, повече от 16% от германските промишлени предприятия допускат възможността да намалят производството или да изоставят определени дейности поради влошаващата се енергийна криза.

Авторите отбелязват, че най-големият химически концерн в света BASF вече е намалил производството на амоняк, необходим за торове, поради по-ниската рентабилност на фона на нарастващите цени на природния газ.

„Според Международния валутен фонд (МВФ), в контекста на пълното спиране на доставките на руски газ, Германия ще пропусне 4,8% от БВП през следващите три години”, пишат те.

“Германската федерална банка оценява потенциалните щети на 220 милиарда евро. Въпреки че това със сигурност ще бъде болезнен удар за германската икономика, много по-опасна последица от кризата може да бъде дългосрочният спад в конкурентоспособността на страната”, казват авторите.

Освен това агенцията предупреждава, че застудяване в Европа и Азия ще принуди енергийните компании да се борят за вече ограничените доставки на втечнен природен газ.

Според анализатор от консултантската фирма Wood Mackenzie Ltd. Пени Лика, повишаването на цените в резултат на такъв сценарий може да накара германските компании да спрат производството и да унищожат около 17% от индустриалното търсене на гориво.

Превод: СМ

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар