Кирил Петков празна глава

Bloomberg: Европейски страни плащат за доставката на руски газ в рубли! България НЕ – на инат

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От началото на специалната операция в Украйна западните страни наложиха множество санкции срещу Русия. В отговор руският президент Владимир Путин подписа указ, според който страните, считани за „неприятелски“, трябва да плащат за доставката на газа в рубли.

Полша и България отказаха този начин на плащане, така че Газпром им врътна кранчето със синьото гориво.

Не всички европейски страни обаче възнамеряват да откажат системата, наложена от Путин. Четирима европейски купувачи вече са платили в рубли за доставките на газ. Други десет европейски купувачи са открили специални сметки в Газпромбанк, за да плащат за доставка на газ.

Не е известно кои компании се имат предвид и от кои държави произхождат. Русия доставя газ по тръбопроводи за 23 европейски страни. В Европейския съюз само Унгария официално се съгласи да извършва сетълмент в руска валута.

Турция, Армения и Нигерия също се съгласиха да плащат в рубли, но тези страни не са в „неприятелските“ списъци.

Според инструкциите на Европейската комисия компаниите могат да депозират евро или долари в подсметката на Газпромбанк, ако подобно действие не нарушава санкциите. Тогава „Газпромбанк“ обменя западна валутата за рубли и ги депозира във втората сметка на компанията-купувач.

Газпромбанк е изключена от европейските санкции, за да могат страните да си плащат газа. Проблемът с този вид плащане, обаче, е че според ЕК централната банка на Русия, на която Западът наложи ограничения, може да участва при превалутирането.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар