Германски писател бие камбаната: Европа върви към тройна криза

Bloomberg: ЕК ще облага с данък… замразените руски активи в размер на 200 млрд. евро

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия (ЕК) измисли законен начин за прехвърляне на приходите от замразени руски активи в бюджета на блока. За това пише Bloomberg, като се позовава на документи на изпълнителния орган на Европейския съюз, съобщи Известия

ЕК е разработила правна процедура за облагане на активите с данък – според нея компаниите, които са получили големи печалби от блокирани активи на Централната банка на Русия, ще трябва да прехвърлят значителна част от тях в бюджета на Европейския съюз. Преводите ще бъдат оформени като „външно определени доходи“ (разбирани като преки вноски от членовете на ЕС в бюджета на блока за финансиране на конкретни разходи).

Представители на Европейската комисия ще започнат срещи с държавите-членки на ЕС тази седмица, за да очертаят плана. Според източници на Блумбърг, ЕК ще се срещне с представители на Испания, Белгия, Италия, Франция и Германия на 7 септември, а следващата седмица – с всички държави членки на блока.

В момента в ЕС са замразени руски активи на стойност над 200 млрд. евро (215 млрд. долара). По оценки на Европейската комисия те трябва да генерират около три милиарда евро печалба. Повече от половината от активите са под формата на пари в брой и депозити, а „значителна част“ от останалата сума е в ценни книжа.

Много от тези средства се държат в Белгия в депозитарни сметки в Euroclear. Само в края на първото тримесечие на 2023 г. тя генерира 734 млн. евро приходи от тяхното инвестиране.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар