Bloomberg и Forfbes спорят кой е най-богатият в света – Илон Мъск или Бернар Арно

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Илон Мъск отново е най-богатият човек в света, според актуализираните в четвъртък данни на специализирания индекс на “Блумбърг” (Bloomberg Billionaires Index), съобщи CNBC. 

Мъск е в постоянна надпревара за лидерското място с главния изпълнителен директор на конгломерата за луксозни стоки LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton Бернар Арно.Нетната стойност на активите на главния изпълнителен директор на Tesla скочи с 40,3% тази година до 192 милиарда долара, след като акциите на производителя на електрически автомобили Tesla поскъпнаха с около 24% през месец май, според Bloomberg Billionaires Index. 


По този индекс богатството на Бернар Арно се оценява на 187 млрд. долара. 

Forbes, който във всеки един момент актуализира данните си, показва, че нетната стойност на активите на Мъск вече е над 200 млрд. долара (200.2 млрд.). 

Но според Forbes нетното състояние на активите на Бернар Арно и фамилия към момента е 215,3 млрд. долара. 

Мъск беше свален от първото място от Бернар Арно през декември. Това се случи, след като акциите на Tesla паднаха след придобиването от Мъск на Twitter за 44 милиарда долара. Повечето от притежаваните активи на Мъск са свързани именно с акциите в Tesla.

Илон Мъск е съосновател на шест компании, включително производителя на електрически автомобили Tesla, производителя на ракети SpaceX. Той притежава около 23% от Tesla под формата на акции и опции, но е заложил повече от половината си акционерен дял като обезпечение за заеми, посочва Forbes.

SpaceX, основана през 2002 г., се оценява на 127 милиарда долара след набирането на динансиране преди година (през май 2022 г.); като стойността на компанията се  учетворила за три години.

Често между Bloomberg Billionaires Index и Forbes има разлики в класациите; в случая може и да се дължат на притежаваните от фамилията на Бернар Арно активи, които вторият индекс включва.

Но далеч не е само това…

Защо се получава разликата между двата индекса

Ето какво пишат наблюдателите по темата. Forbes и Bloomberg публикуват класации на най-богатите хора в света, но класирането и включената информация може да се различават по няколко причини. Първо, методите, използвани за изчисляване на нетната стойност на активите, могат да варират между двете публикации. Например, Forbes може да използва цените на акциите и обменните курсове от определен ден, за да определи нетната стойност, докато Bloomberg може да използва средни цени на акциите за определен период от време. Второ, източниците на информация, използвани за създаване на списъците, може да се различават. Forbes и Bloomberg може да имат различен достъп до финансова информация и могат да използват различни методи за проверка на точността на информацията, която получават. И накрая, критериите, използвани за определяне кой да бъде включен в списъка, може да се различават. Например Forbes може да включва само хора, които са постигнали своето богатство чрез собствените си усилия, докато Bloomberg може да включва лица, които са наследили богатството си. Важно е да се отбележи, че Forbes и Bloomberg са уважавани източници на информация, но може да имат различни гледни точки и използват различни методи за създаване на своите класации. Следователно, съветът е да се използват повече източници, когато се прави опит да се разбере нетната стойност на активите на конкретен човек или група от хора. 

Още една оценка: Основната разлика между Bloomberg и Forbes по отношение на съдържанието (като цяло, не става дума за класациите само) е, че Bloomberg предоставя по-задълбочено отразяване на финансови и бизнес новини, докато Forbes предлага по-голямо разнообразие от теми, обслужващи множество аудитории.


Снимка: AP/БТА

Мъск залага на Китай

Мъск напусна Шанхай в четвъртък след двудневно официално посещение. Докато беше в Китай, той се срещна с външния министър Цин Ган и други китайски високопоставени лица. Посещението, дошло на фона на тлеещото напрежение между САЩ и Китай, е знак, че Китай е важен пазар за Tesla, отбелязаха анализатори.

Цин се опита да увери Мъск, че Китай е отворен за чуждестранни инвестиции и ще продължи да им предлага приятелска бизнес среда. Съобщава се също, че Мъск дал знак за по-нататъшна експанзия в Китай.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар