Bloomberg: Някои страни от НАТО се отказват от ангажиментите си за дългосрочна помощ на Киев – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Някои страни от НАТО не искат да се ангажират с дългосрочна помощ на Украйна, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, ПРЕДАДЕ иа фОКУС.

По информация на агенцията всички членове на НАТО са съгласни да предоставят обща помощ на Киев в размер на най-малко 40 милиарда евро през 2024 година. В бъдеще обаче въпросът за предоставянето на помощ и нейния размер ще трябва да се повдига отново на годишна основа, тъй като “политически и правни пречки в някои европейски столици” им пречат да координират подкрепата за Украйна в продължение на няколко години наведнъж. Позицията на бойното поле също ще играе важна роля при вземането на решения, разкриват източници на агенцията.

Вместо да се споразумеят за конкретна цифра, критичните страни предлагат просто да уверят Украйна в продължаващата подкрепа. Bloomberg отбелязва, че това може да се дължи и на факта, че някои членове на Алианса не искат отново да публикуват информация за размера на помощта за Киев.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предложи да се създаде фонд на стойност 100 милиарда долара (около 94 милиарда евро) годишно за дългосрочна помощ на Украйна, но тази инициатива не намери подкрепа сред страните-членки. Сумата бе намалена до почти 40 милиарда долара (около 37 милиарда евро), тъй като според Столтенберг това е стойността, която страните от НАТО харчат годишно за оръжия за Киев от началото на конфликта.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар