Bloomberg: Светът върви към глобален конфликт. Носи се ехо от Първата световна война

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На пръв поглед изолираните конфликти в различни регионина света може да се превърнат в прелюдия към нова световна война, предупреждават в редакцията на Bloomberg.

Пресичащите се конфликти, простиращи се от Западна Африка през Украйна до Близкия Изток, може да бъде прелюдия към нов глобален конфликт, този път започващ не с гръм и трясък, а с няколко такива“, пише агенцията.

Докато войната в Украйна навлиза във втората си година, избухна ново въоръжено противопоставяне между Израел и ХАМАС, подхранвайки страховете от разпространение на насилие в региона на Близкия Изток. Африка на юг от Сахара стана свидетел на поредица от държавни преврати, а Азербайджан наскоро завзе Нагорни Карабах, към който Армения претендираше от десетилетия.

Всичко това повишава риска замразените конфликти в света да започнат да се разгарят, докато САЩ, Русия, Иран и техните арабски съседи се борят да защитят интересите си, отразявайки съперничеството на великите сили от миналия век“, отбелязва Bloomberg.

Експерти предполагат, че сегашната ситуация носи ехо от периода отпреди Първата световна война, когато съюзи около Германия, Франция, Великобритания и Русия въвлякоха Европа в континентален конфликт. И не отчита намеренията на Китай спрямо Тайван, което потенциално може да провокира конфронтация със САЩ.

Въпреки че има много стимули за отдръпване от ръба, това, което изглежда като ограничени инциденти, може да има катастрофални последици“, обобщават в статията.

Източник: Фокус


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар