Bloomberg сочи причините, поради които Си Дзинпин извърши жестока чистка по върховете в армията си

Bloomberg сочи причините, поради които Си Дзинпин извърши жестока чистка по върховете в армията си

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американското разузнаване посочва, че до мащабната чистка в армията на президента Си Дзинпин се е стигнало, след като се е оказало, че широко разпространената корупция подкопава усилията му за модернизиране на въоръжените сили и поставя под въпрос способността на Китай да води война, твърдят запознати, пише Bloomberg.

Корупцията в Ракетните войски на Китай и в цялата отбранителна индустриална база на страната е толкова мащабна, че американските служители сега смятат, че Си е по-малко вероятно да обмисли мащабни военни действия през следващите години, отколкото би било в противен случай, според хората, които са помолили да не бъдат назовавани, обсъждайки разузнавателните данни„, пише изданието.

В оценките на САЩ се посочват няколко примера за влиянието на подкупите, включително ракети, които били пълни с вода вместо с гориво, и огромни полета от ракетни силози в Западен Китай с капаци, които не функционират по начин, позволяващ ефективното изстрелване на ракетите, казва един от източниците на изданието.

САЩ преценяват, че корупцията в Народноосвободителната армия е довела до ерозия на доверието в цялостния ѝ капацитет, особено що се отнася до ракетните сили, и също така е забавила някои от основните приоритети на Си за модернизация, казват информаторите на Bloomberg. „През последните шест месеца разследването за подкупи е заловило повече от дузина висши служители в областта на отбраната, което може да се окаже причина за най-голямата репресия срещу военните в съвременната история на Китай.“

В същото време САЩ смятат, че Си не е отслабнал от разрастващата се чистка, твърдят още информаторите. По-скоро, според тях, ходът му да отстрани висши фигури – включително да издигне други – показва, че властта му над комунистическата партия остава стабилна и че той има сериозни намерения да подобри дисциплината, да премахне корупцията и в крайна сметка да подготви китайската армия за бойни действия в дългосрочен план.

Си Дзинпин започна безпрецедентна по мащабите си чистка по върховете на китайското правителство. И това е само началото

Говорителите на Съвета за национална сигурност към Белия дом не дадоха незабавен коментар. Запитан за американското разузнаване, подполковник Мартин Майнърс, говорител на Пентагона, заяви, че в годишния доклад на Министерството на отбраната за Китай се обсъждат усилията на Си за укрепване и ускоряване на антикорупционните разследвания в НОАК, без да предостави повече подробности.

Министерството на отбраната на Китай не беше намерено за коментар през почивните дни в Пекин, пише Bloomberg

Си е отделил милиарди долари за целта си да превърне армията в модерна сила до 2027 г. Централно място в това заема издигането на ракетните сили, които ще играят ключова роля при евентуално нахлуване в самоуправляващия се Тайван. Потенциално предупреждение за Пекин е, че военните усилия на Русия в Украйна са публично спъвани от корупцията – проблем, който изследователи от НОАК още през 2014 г. нарекоха „убиец номер едно, който намалява способността на армията да воюва“.

През последните месеци на повърхността изплуваха доказателства за чистката на Си от корупция.

На 29 декември висшият законодателен орган на Китай освободи от длъжност девет фигури в областта на отбраната, включително петима, свързани с ракетните войски, и поне двама от Департамента за развитие на оборудването, който е натоварен с въоръжаването на армията.

Дни по-рано главният политически консултативен орган на Китай публично отстрани трима ръководители на държавни производители на ракети. Тази поредица от чистки дойде след отстраняването през октомври на бившия министър на отбраната на Китай Ли Шанфу, който беше на този пост само седем месеца.

Това са само отстраняванията, които Пекин е оповестил публично. За разлика от други части на китайската система, военните не обявяват своите разследвания за корупция. Друг генерал-майор от ракетните войски беше тихо отстранен от общинския законодателен орган на Пекин през ноември, съобщи китайската информационна служба Caixin.

В редакционна статия от 1 януари официалният вестник на китайската армия обеща да води „война срещу подкупите“ през тази година, което означава, че може да има още чистки.

Последвайте нашия канал в социалната мрежа Телеграм: informiran.net и се абонирайте за нас в Facebook: . .


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар