Boeing ще изстреля хора в космоса през февруари 2023 година

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първият пилотиран полет до Международната космическа станция (МКС) на капсулата Starliner на Boeing ще бъде осъществен през февруари следващата година, съобщиха световните агенции, позовавайки се на компанията и НАСА.

Със CST-100 Starliner американската космическа агенция ще разполага с второ транспортно средство, което да превозва астронавтите й до орбиталната станция. От 2020 г. те летят до МКС с корабите на частната компания SpaceX, но НАСА иска да разнообрази възможностите си.Вижте как изглежда Starliner >> >> >>


След поредица от разочарования, които забавиха програмата на Boeing, включително неуспешен полет през 2019 г., компанията най-накрая успя да достигне МКС за първи път миналия май – без екипаж на борда на Starliner.

Сега Boeing трябва да извърши втори полет – този път пилотиран, за да може космическият кораб да бъде сертифициран от НАСА и да започне редовни полети, като се очаква да прави по един на година.

Стремим се към дата на изстрелване през февруари 2023 г.„, заяви на пресконференция Стив Стич, който отговаря за търговската пилотирана програма на НАСА.

В този тестов полет, наречен CFT („Crew flight test“ – изпитателен полет на екипажа), ще участват двама астронавти на НАСА – Бари Уилмор и Сунита Уилямс.

Уилмор и Уилямс трябва да останат около осем дни на орбиталната станция, където ще участват в изследователските дейности, извършвани в летящата лаборатория, каза Джоел Монталбано, директор на програмата на МКС.

Нашата цел като агенция е възможно най-скоро да въведем в експлоатация два американски търговски доставчика„, заяви той.

До неотдавна от Boeing се надяваха, че ще могат да осъществят този полет до края на 2022 г.

По време на теста без екипаж обаче се наложи да бъдат направени корекции на транспортното средство, след като беше открит проблем в задвижващата система. Оказа се, че два ускорителя, използвани от капсулата за позиционирането й на правилната траектория след излитането, не работят.

Екипите на Boeing установиха, че проблемът е причинен от „отломки“, без да могат да идентифицират със сигурност откъде идват, каза Марк Напи, програмен мениджър на компанията. Корабът беше проверен, за да се гарантира, че отломките не са от него.

Освен това бяха отстранени филтри, за да се разреши проблем с налягането, а софтуерът трябваше да бъде актуализиран, за да се избегне прекалено голям поток от данни.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар