BOMBA! САЩ опроверга лъжа на Борисов: Ние алармирахме за венецуелските пари „с незаконни цели” в Инвестбанк

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

И американският посланик даде да се разбере, че премиерът не е казал истината и то, едва ли случайно, ден, след като Цветан Цветанов обясни същото.

В случая със САЩ става въпрос за алармирането за венецуелските пари, преминали през българската Инвестбанк, за което премиерът Бойко Борисов обяви, че той е разкрил пред посланика.

В нарочно интервю за Капитал Ерик Рубин казва следното: „Ние предоставихме информация, която дойде от финансовото ни разузнаване…Операцията беше успешна и това е важно, тъй като става дума за важен принцип – този тип корупция, идващ от недемократични режими, е противен, особено, когато във Венецуела има хора, гладуващи по улиците, докато държавното им богатство е източвано.

Смятам, че този случай изпраща важен сигнал, че България е бдителна и опитът да се използва нейната банкова система за нелегални (б.р. на български език: незаконни) цели ще носи известен риск”.

Това е учтиво обвинение и към властта, и към БНБ, в която Рубин направи нарочно посещение по повод преводите през Инвестбанк. А и към самата банка, която е в европейска процедура на тестване в момента, след като при българската преди две и половина години беше единствената със сериозни забележки.

Посланикът натъртва допълнително незадоловолителната оценка за службите и властта у нас, които – както разбираме от казаното – не са сторили нищо след първоначалното информиране, та се е наложило той лично да отиде при премиера.

Като подсказва, че не се е откзала и явно страната му няма намерение да се откаже от разкриването на случая Венецуела – Инвестбанк в цялост:

„Първоначално информацията е била предоставена на ведомствено ниво от нашите служби на вашите, НО след това обсъдих случая и с премиера и други държавни служители”. Напомняме, че през последните дни Европа е разлюляна от разкрита (отново от Германия) схема за пране на руски пари през източноевропейски банки

източник: https://bulbg.blogspot.com/2019/02/blog-post_731.html

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар