Breitbart: Украйна загуби ключов съюзник

Breitbart: Украйна загуби ключов съюзник

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американски журналисти заявиха, че оставката на министъра на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс е довела до негативни последици за Украйна. За това пише изданието Breitbart.

Авторите на материала определят оставката на Уолъс като загуба за Украйна. Те припомнят също, че Уолъс е заемал поста в продължение на четири години, през които е контролирал „военния отговор“ на Великобритания на конфликта в страната.Причината Бен Уолъс да подаде оставка е, че на срещата на върха на НАТО във Вилнюс той заяви, че Великобритания не е „Amazon“ за доставка на оръжия за Украйна и поиска от Киев да покаже повече „благодарност“ към своите съюзници пред лицето на руската инвазия. „Независимо дали ни харесва или не, но хората искат да видят благодарност“, заяви Уолъс пред британски медии в кулоарите на срещата на върха на НАТО.


Думите му индиректно бяха отправени към президента на Украйна Володимир Зеленски. Същият ден премиерът Риши Сунак заяви, че украинският държавен глава винаги бил изразявал благодарност за военната подкрепа на Великобритания. Казаното от Сунак бе опит в да смекчи думите на министъра на отбраната Бен Уолъс.

В изказването си преди да сдаде поста Уолъс препоръчва увеличаване на финансирането на британските въоръжени сили. Той изрази становище, че през следващото десетилетие „светът ще стане по-малко сигурен и стабилен“.

По-рано в рамките на реорганизацията на кабинета министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс подаде оставка. 54-годишният Грант Шапс, който преди това оглавяваше Министерството на енергетиката, е назначен за нов ръководител на военния отдел.

По-рано източници на Financial Times посочиха Шапс като фаворит за поста министър на отбраната. Ресорът е  петият по рода си за 44-годишния политик, който преди това е бил министър на транспорта (2019-2022), по бизнес, енергийна и индустриална стратегия (2022-2023), а също и министър на вътрешните работи в продължение на седмица (в правителството на Лиз Тръс). Шапс посети Киев миналата седмица, обърна внимание изданието.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар